Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Microsoft Power BI een van de leidendeBusiness Intelligence applicaties (aan het worden) is. Power BI biedt de organisatie een stabiele omgeving waarin geautomatiseerd rapportages c.q.dashboards gepresenteerd kunnen worden. Power BI kan hierbij grote hoeveelheden data verwerken en bewerken. In de blog “Power BI” vertellen we je alles over hoe het werkt en hoe je het kan implementeren. Hier gaan we dieper in op handige tips & tricks voor implementatie van Power BI.
PowerBI is “hot”. Overal op internet worden artikelen gedeeld, gratis en betaald (video) cursussen aangeboden en op forums kun je antwoorden krijgen op praktische vragen. In deze blog zetten wij de belangrijkste tips& tricks voor je op een rijtje.
Als je sommige video’s moet geloven bouw je een dynamisch dashboard binnen een halfuur. Gaat dit dan echt zo snel?
Onze ervaring is dat je er aanzienlijk veel tijd aan dient te besteden om er voldoende ervaring mee op te bouwen. Inzicht in onderliggende datasets en de bijbehorende relaties zijn cruciaal voor een goed dashboard. Als je alles uitPower BI wilt halen ontkom je er niet aan om gespecialiseerde cursussen te gaan volgen maar als je affiniteit hebt met Excel en datamodellen kun je al hele mooie dashboards en rapporten ontwikkelen. Bij Highq geven we geregeld eentraining met betrekking tot Power BI en de mogelijkheden hiervan.
Ben je van plan om je Power BI Dashboard in te gaan richten? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden van de Power BI tool. Hier geven we je 10 tips& tricks voor Power BI dashboarding.
Als je gaat werken met de Power BI tool zorg dan dat je het overzichtelijk en simpel houdt voor jezelf. Zorg dat het Dashboard niet vol komt te staan met overbodige informatie en zet dus alleen al het relevante op je Power BI dashboards. Het doel is om je verhaal in een oogopslag duidelijk te maken op het dashboard.
Zorg er dus voor dat je dashboard duidelijk is voor een eindgebruiker of manager die het moet gaan analyseren. Naast dat je het duidelijk weergeeft is het belangrijk dat er na een analyse gelijk een actie uit voort kan komen.
Laat de Power BI tool voor je werken. Waar je voorheen zelf de verschillen tussenmaanden in kaart moest brengen en onderzoeken kan dit nu volledig gedaan worden door de tool. Het dashboard laat de verschillen zien tussen maanden en je kan zelfs aan de Power BI tool vragen om dit te analyseren. Zo komt de tool met eensuggestie van een mogelijke oorzaak.
Houd rekening met de eindgebruiker van het dashboard. Zoals al eerder benoemt moet het simpel en overzichtelijk zijn voor de eindgebruiker. Welke gegevens vindt de eindgebruiker het meest belangrijk? Welke informatie heeft de eindgebruiker nodig? Zorg er dus voor dat je met de eindgebruiker in gesprek gaat om het dashboard zo efficiënt mogelijk in te richten.
Je hebt je dashboard ingericht en alles is overzichtelijk. Nu wil je delen hoe de organisatie ervoor staat en wat er gebeurd is in de afgelopen periode. Power BI is een perfecte tool hiervoor. Doormiddel van full screen modes kunnen de grafieken duidelijk weergegeven worden.
Heb je toch liever alles nog in een PowerPoint presentatie? Dan is dit geen probleem. Doormiddel van een druk op de knop kan je het dashboard exporteren naar een PowerPoint bestand.
Je hebt een aantal grafieken op je Power BI dashboard staan maar je wilt meer informatie hierover? Doormiddel van met je muis over de grafiek heen te gaan komen de tool tips tevoorschijn. Zo heb je inzicht in extra informatie van de grafiek.
Bepaalde gegevens zijn belangrijker dan andere. Hiervoor kan je dus een bepaalde tegel groter maken om deze prominenter in beeld te krijgen. Zo kunnen grafieken en cijfers groter bovenaan in het dashboard weergegeven worden zodat ze gelijk de aandacht trekken. Minder relevante informatie kan verkleind worden en meer onder aan de pagina weergegeven worden.
PowerBI dashboards kan je optimaliseren voor bijvoorbeeld je mobiele device. Zo heb je de mogelijkheid om ieder moment van de dag je dashboard te checken. Het is heel eenvoudig om te switchen tussen vormen van weergave. Bij Power BI-Servicekan je dit regelen.
Naast dat dit er leuk uit ziet is het ook praktisch voor de gebruiker. Zo kan de gebruiker namelijk snel zien waar de weergegeven data over gaat. Je kan de icoontjes via PowerPoint of via iconsdb.com importeren. Ben je nou geen fan van icoontjes. Geef dan alle tegels een duidelijke benaming zodat de gebruiker weet waar die naar kijkt. Dit maakt het dashboard gebruikersvriendelijker.
Om rapportages te maken kan je gebruik maken van de tabbladen functie van Power BI. Het voordeel van deze tabbladen is dat je de informatie kunt verdelen en dus niet alles op een plek hoeft te zetten. Zo is het overzichtelijker en zo kan ook de performance verbeterd worden. Door meerdere tabbladen te gebruiken laden pagina’s sneller omdat de informatie verdeeld is. Zorg voor een goede filter van waar de belangrijkste informatie moet staan.
Naast de 10 algehele tips & tricks over het inrichten en gebruik van het dashboard zijn er ook technisch specifieke tips die belangrijk zijn bij gebruik van het dashboard.
1. Concentreer op het datamodel en besteed tijd hieraan. Met een goed datamodel zijn de visualisaties makkelijk te realiseren. Een slecht datamodel zorgt voor slechte performance en mogelijk verkeerde resultaten.
2. Begin altijd met analyseren en opschonen van de gegevens in de query editor. Check de datatypes (tekst, nummers, datums)
3. Verdeelde data in transactionele gegevens en dimensie (master data) gegevens. Het zogenaamde star schema of snowflake model! Bv. Grootboekmutaties zijn transactionele gegevens en het grootboek rekeningschema de dimensie of master(data) gegevens.
4. Via tabel view kan je de controleren op unieke waarden (Distinct values) en op“rare” waarden.
5. Let op de Kardinaliteit (richting) van de relaties. Eén van de tabellen moet unieke waarden bevatten.
6. Controleerde relaties grondig. Power BI kan automatisch relaties aanleggen indien deze herkend worden. Via opties kan je dit uitschakelen.
7. Betrek de ingebouwde datum tabel voor calculaties die tijd gerelateerd zijn.
8. Doe metingen (Measures) in een aparte tabel voor overzicht.
9. Valideer altijd! De uitkomsten.
10. Bouw nu pas de visualisaties.
Bent u na het lezen van deze blog benieuwd naar uw mogelijkheden op het gebied van dashboarding of wilt u meer weten over Power BI? In de blog “Power BI” wordt de relatie met het dashboard en de planning en control cyclus besproken.
Als u meer te weten wilt komen over onze consultancy diensten, neem dan direct contact met ons op. De consultants van HighQ kunnen u meer vertellen over deze onderwerpen. Wij zijn bereikbaar op 0348 460 411 en via info@highq.nl