Aan de slag met Power BI, tips & trucs:
Kennis
Frank de Boer

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Microsoft Power BI een van de leidende Business Intelligence applicaties (aan het worden) is. Power BI biedt de organisatie een stabiele omgeving waarin geautomatiseerd rapportages c.q. dashboards gepresenteerd kunnen worden. Power BI kan hierbij grote hoeveelheden data verwerken en bewerken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Power_BI

Power BI is “hot”. Overal op internet worden artikelen gedeeld, gratis en betaald (video) cursussen aangeboden en op forums kun je antwoorden krijgen op praktische vragen.

Als je sommige video’s moet geloven bouw je een dynamisch dashboard binnen een half uur. Gaat dit echt zo snel?

Mijn ervaring is dat je er aanzienlijk veel tijd aan dient te besteden om er voldoende ervaring mee op te bouwen. Inzicht in onderliggende datasets en de bijbehorende relaties zijn cruciaal voor een goed dashboard. Als je alles uit Power BI wilt halen ontkom je er niet aan om gespecialiseerde cursussen te gaan volgen maar als je affiniteit hebt met Excel en datamodellen kun je al hele mooie dashboards en rapporten ontwikkelen.

Onderstaand een aantal aandachtspunten vanuit technisch en business perspectief.

Technisch:
 • Concentreer op het datamodel en besteed tijd hieraan. Met een goed datamodel zijn de visualisaties makkelijk te realiseren. Een slecht datamodel zorgt voor slechte performance en mogelijk verkeerde resultaten.
 • Begin altijd met analyseren en opschonen van de gegevens in de query editor. Check de datatypes (tekst, nummers, datums)
 • Verdeel de data in transactionele gegevens en dimensie (masterdata) gegevens. Het zogenaamde star schema of snowflake model! Bv. Grootboekmutaties zijn transactionele gegevens en het grootboekrekeningschema de dimensie of master(data) gegevens.
 • Via tabel view kan je de controleren op unieke waarden (Distinct values) en op “rare” waarden.
 • Let op de Kardinaliteit (richting) van de relaties. Eén van de tabellen moet unieke waarden bevatten.
 • Controleer de relaties grondig. Power BI kan automatisch relaties aanleggen indien deze herkend worden. Via opties kan je dit uitschakelen.
 • Betrek de ingebouwde datumtabel voor calculaties die tijd gerelateerd zijn.
 • Doe metingen (Measures) in een aparte tabel voor overzicht.
 • Valideer altijd! de uitkomsten.
 • Bouw nu pas de visualisaties.
Business:
 • Overleg de informatiebehoefte. Dit voorkomt achteraf een volledig nieuwe opzet van een datamodel.
 • Leg exact vast wat er gepresenteerd wordt. Interpretatie van andere gebruikers kan anders zijn dat wat de maker beoogt.
 • Houd het overzichtelijk. Rapport dient aan te zetten tot discussie en actie.
 • Check onze andere blog over Power BI. In deze blog wordt de relatie met het dashboard en de planning en control cyclus besproken.
Handige websites:
Meer informatie?

Bent u na het lezen van deze blog benieuwd naar uw mogelijkheden op het gebied van dashboarding of wilt u meer te weten komen over deze onze consultancydiensten? Neem dan direct contact met ons op. De consultants van HighQ kunnen u meer vertellen over deze onderwerpen. Wij zijn bereikbaar op 0348 460 411 en via info@highq.nl

Inschrijven
Nadat jij je hebt ingeschreven sturen we je een bevestiging via de email.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Onderwerpen:
Over de auteur
Frank de Boer

Frank heeft als financieel interim manager tal van financiële functies vervuld, zoals projectconsultant order to cash, business analist en (senior) finance manager. Hij was verantwoordelijk voor onder meer periodeafsluitingen, managementrapportages en budgetting & forecasting. Frank weet hoe hij administratieve processen moet inrichten en optimaliseren en heeft ervaring met implementaties van financiële IT-oplossingen. Hij heeft zeer uitgebreide kennis van SAP en is ook handig met andere financiële pakketten. Frank heeft zich grondig verdiept in IFRS (NIVE) en Prince2 en heeft de Masterclass Business Control afgerond. Privé is Frank een echte wijnkenner en staat hij graag op het voetbalveld.