Is de smartphone wel zo smart?

Rob is één van de laatste tevreden Mohikanen van de Nokia 6310i. Hij vindt dat we wel wat smarter om kunnen gaan met onze telefoon.


Ik zie het veel om me heen. In het verkeer  hebben 14-jarige meiden meer oog voor de laatste relatie statussen op Facebook, dan voor die enorme vrachtwagen die van rechts komt. Zelf heb ik kleine kinderen en ook in mijn naaste omgeving hebben veel ouders op het schoolplein, sportveld of speeltuin vaak meer oog voor de virtuele wereld in hun smartphone, dan voor hun eigen kinderenof omgeving. Het lijkt wel of even op Facebook kijken, laatste Groeps App of e-mailtje beantwoorden, belangrijker is dan het hier en nu.

 

Als interim manager kom ik veel bij bedrijven en de laatste vier jaar valt het mij op dat er op afdelingen, in vergaderingen, bij lunches veelafleiding is door de smartphone. Vaak zittenmensen in hun  telefoon ‘verstopt’ en deze lijkt alleen chirurgisch verwijderd te kunnen worden. Credit controllers zijn meer bezig met het halen van de hoogste score op Candycrush, dan met het najagen van de cash, waar ze eigenlijk voor zijn aangenomen en wat in deze economische periode cruciaal is.

 

Ik merkte in mijn vorige baan, waar we als eerste grote accountancy- en adviesorganisatie een smartphone kregen, dat je hier zorgvuldig gebruik van moet maken. Anders wordt je agenda (privé en zakelijk) bepaald door je telefoon, in plaats van dat je zelf de controle houdt.
Zelf ben ik één van de laatste tevreden Mohikanen van de Nokia 6310i. Een telefoon waar je alleen mee kunt bellen, sms’en (en snaken). Grote voordelen zijn dat de Nokia-batterij één keer per week hoeft te worden opgeladen en dat de telefoon niet stuk gaat als deze valt; je bent dus altijd bereikbaar, indien wenselijk.

 

Als je dit leest zal je misschien denken “mist hij nu niet veel met zijn Nokia, kan hij zijn werk wel uitvoeren zonder smartphone?”
Ik moet toegeven dat de smartphone handige mogelijkheden heeft. Veel informatiestromen gaan immers via het Web en even snel die leuke foto of dat filmpje maken met de telefoon, zit er voor mij niet in.


Echter, e-mail en internet behandel ik vanachter de laptop of iPad; als het werk gedaan is klap ik de laptop dicht. Ik merk, sinds ik weer ‘verenigd’ ben met de Nokia, dat ik mijn aandacht beter kan focussen. Tijdens vergaderingen vergader ik en tijdens maaltijden eet ik samen met collega’s, familie en/of vrienden. In mijn face-to-face communicatie en werk word ik nauwelijks afgeleid door de features van mijn telefoon; hooguit door de smartphone van een ander. Voor mij wegen de voordelen van de smartphone niet op tegen de beperkingen van mijn oldschool-telefoon. Ik begrijp ook, mocht mijn Nokia ooit ‘overlijden’, dat ik dan ben overgeleverd aan de nieuwe generatie telefoon. De volgende gedachte wil ik graag meegeven:

 

Gebruik je smartphone smart. Je zult merken dat bewuster omgaan met de smartphone, je werkelijke sociale en professionele leven rijker kan maken. 

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.
Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

De schrijver

Rob van der Tweel

Rob van der Tweel is financieel inteirm manager bij HighQ. Hij heeft diverse functies in finance & control vervuld.

Neem contact op

Recente artikelen van Rob van der Tweel

Populair