De financial als business partner

Van financials wordt steeds meer verwacht dat ze kunnen acteren als business partner. Welke eigenschappen moet een business partner bezitten?


Veranderende vraag uit de markt

 

Als account manager bij HighQ financieel interim sta ik dicht bij de markt en zodoende krijg ik ook de veranderingen in de vraag van opdrachtgevers mee. De opdrachtgever is steeds meer op zoek naar een financial interim manager die ook kan acteren als business partner. Het werkveld van een business-controller wordt steeds minder uitvoerend. Het management verwacht een actieve opstelling van de controller bij de business. In tijdschrift ‘financieel management’ wordt deze ontwikkeling onderschreven.

 

 

De eigenschappen van de financial business partner

 

Bij het invullen van een opdracht gaan we bij HighQ op zoek naar de perfecte match tussen de wensen van de opdrachtgever aan de ene kant en de expertise en persoonlijkheid van de interim manager aan de andere kant.

 

Mijn ervaring is dat naast competenties zoals accuratesse, betrouwbaarheid, analytisch vermogen, kwaliteitsgerichtheid en integriteit de volgende competenties erg belangrijk zijn wanneer de financial als business partner moet acteren:

 

• Creativiteit
• Visie ontwikkeling
• Inlevingsvermogen
• Durf
• Onafhankelijkheid
• Overtuigingskracht

 

Zeker het ontwikkelen van durf en overtuigingskracht is niet vanzelfsprekend. Het is als controller natuurlijk heel lastig om te kunnen schakelen tussen zijn rol als “gatekeeper” en business-partner. Als “gatekeeper” ben je toch het geweten van de organisatie en denk je met name in risico’s terwijl je in de rol als business-partner meer in kansen en mogelijkheden moet denken.

 

Om als controller de rol van business partner op je te nemen zullen dus grenzen opgezocht moeten worden. De financial zal durf moeten tonen om de juiste eigenschappen te ontwikkelen en af en toe uit de comfort zone moeten treden. Echter, een controller staat niet alleen in deze ontwikkeling. De omgeving zal vertrouwen moeten geven en bij moeten sturen waar nodig. Een (interim) controller kan zich écht onderscheiden door te realiseren dat er in deze tijd andere verwachtingen zijn en daar op in te spelen.

 

Het laatste woord over de financial als business partner is zeker nog niet gezegd. De tijd zal leren hoe de functie van de financial en de vraag van de opdrachtgevers zich verder zullen ontwikkelen.

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan. 

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair