De ontwikkeling van een leider

De transitie van een functioneel leider naar een algemeen leider van een bedrijf brengt diverse uitdagingen met zich mee. De sleutel tot succes.


Van financieel manager naar directeur.

 

HighQ vierde op 1 oktober 2012 haar 20-jarig bestaan. Ik begon twintig jaar geleden aan deze uitdaging, omdat ik zag dat er kansen lagen in de financiële interim markt. In de eerste jaren leenden mijn compagnons en ik onszelf als financiële interim managers aan verschillende bedrijven. Toen we in 1998 voor het eerst medewerkers aannamen werd ik van de ene op de andere dag ‘leider’ van een bedrijf in plaats van ‘leider’ van het functionele vakgebied finance. Deze verandering nam nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee en vroeg tevens om een compleet andere mind-set.  

 

'De transitie’

 

Terugkijkend op de jaren die volgden en de uitdagingen die dit alles met zich meebracht, kan ik zeggen dat er aantal dingen erg belangrijk zijn in de transitie van een ‘functioneel leider’ naar een ‘algemeen leider’. De veranderingen die je ondergaat van manager naar leider heeft Michael D. Watkins goed verwoord in zijn artikel ‘How managers become leaders’ in de Harvard Buisness Review.

 

Van specialist naar generalist.

De functionele kennis van een finance manager voelt veilig. Als generalist moet je uit je comfortzone komen en je verdiepen in meerdere vakgebieden.

 

Integreren van verschillende business functies.

Kennis van de verschillende vakgebieden is dus nodig, maar nog belangrijker is dat je de kennis van de medewerkers ook met elkaar integreert.

 

Strategisch denken.

Van tactisch naar strategisch denken is ook een grote verandering. Om van de details en de operatie te schakelen naar het denken in grote lijnen en toekomstgerichtheid vereist dat je boven de materie staat.

 

Architectuur van de onderneming.

De kunst is vervolgens om vanuit strategisch denken en alles wat er gebeurt in je omgeving de organisatie goed in te richten. Bij een grote verandering moet je soms vanaf nul beginnen.

 

Bepalen welke problemen prioriteit krijgen/focus bepalen.

Veel mensen in je organisatie zullen aandacht vragen voor allerlei issues, maar uiteindelijk zal de leider daar keuzes in moeten maken.

 

Belangen inzien en managen van verschillende stakeholders.

Als functioneel leider is het makkelijker om de confrontatie te zoeken, maar als leider van de organisatie zal je soms een diplomaat moeten zijn.

 

Omgaan met de grotere impact van de dingen die je zegt/ rolmodel.

Wat toekomstig leiders onderschatten is dat alles wat je doet onder een vergrootglas ligt. Belangrijk als rolmodel is het ontwikkelen van moreel leiderschap.

 

Het bovenstaande is natuurlijk deels te leren door vallen en opstaan. Echter, ik ben er van overtuigd dat als je bewust deze punten ontwikkelt dat je sneller het leiderschap aan kan.

 

Dit artikel reageert op het artikel ‘How managers become leaders’ door Michael D. Watkins (Harvard Business Review, juni 2012).

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan. 

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair