De nieuwe generatie financieel managers

Door het steeds verder digitaliseren van het administratieve proces, zal de functie van de toekomstige financieel manager veranderen. Maakt de financieel manager zichzelf in de toekomst overbodig?


Waaraan moet jij voldoen om in 2018 een toegevoegde waarde te hebben als financieel manager?

 

Toekomstperspectief

 

 

Door het steeds verder digitaliseren van het administratieve proces, zal de functie van de toekomstige financieel manager veranderen. Waar voorheen vele rapportages werden gemaakt in Excel, wordt nu  steeds meer gebruik gemaakt van business intelligence (BI) software.

 

Terugblik

De afgelopen decennia is al veel gesproken over de verandering van de financiële functiekolom. Enkele van deze trends zijn het veranderen van de financiële functie van:

- controller naar business partner

- het valideren van data naar het analyseren van data

- business control naar compliance, risicobeheersing en waarde creatie

- decentralisatie naar centralisatie (Shared Service Centra)

 

Je zou dus verwachten dat financieel managers in de afgelopen jaren hun aandacht hebben verlegd naar business advisory en dat zij steeds meer zijn gaan optreden als business partner in plaats van het uitsluitend bewaken van de financiële inhoud. De financiële manager is waarschijnlijk meer tijd gaan besteden aan het benutten van ERP-systemen, het verbeteren van de informatievoorziening en verdere uniformiteit en standaardisatie van processen. Het logische gevolg van dit alles zou zijn dat de financiële manager zichzelf overbodig maakt en zichzelf opheft…

 

Het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn. De laatste jaren (voor aanvang van de crisis) is het aantal financiële functies namelijk juist gegroeid.

 

Naar 2018

Mijn inziens blijft er ook over 5 jaar grote behoefte aan financieel (interim!) managers. De huidige marktomstandigheden vragen echter wel een andere benadering, waarbij de belangrijkste vraag voor ambitieuze financials is: ‘Waar ligt volgens jou de toegevoegde waarde van de financiële functie in 2018?’.

 

Ik denk dat:

  • de succesvolle financieel manager van de nieuwe generatie diegene is die de combinatie weet te maken tussen technische kennis en de procesmatige kant van BI. Hij of zij zet data om naar de juiste informatie.
  • binnen de financiële functiekolom specialisatie in de toekomst veelal extern zal worden ingehuurd, terwijl de financieel manager in vaste dienst veel generalistischer zal moeten zijn en kennis moet hebben van alle aspecten binnen een organisatie om te kunnen overleven in 2018.

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan. 

De schrijver

John Manschot

John Manschot is financieel interim manager en teamleider bij HighQ. Hij heeft ruim 15 jaar ervaring in finance.

Neem contact op

Recente artikelen van John Manschot

Populair