Bitcoin: blijven of wegdrukken?

De Bitcoin is voor velen nog een ongrijpbaar fenomeen. Toch zijn er een aantal dingen die mij erg aanspreken aan de digitale munt.


Voordat de lezer denkt dat ik wat zinnigs  ga zeggen over de Bitcoin wil ik dat bij deze ontkrachten. Gebrek aan kennis zullen we maar zeggen. Maar toch ben ik als leek wel geïnteresseerd in de opmars van de Bitcoin, temeer daar ik onlangs een korte presentatie heb bijgewoond over dit nieuwe fenomeen.

De Bitcoin is een digitale valuta en een technisch platform dat niet onder controle staat van een centrale bank of overheid. Het gebruik kan anoniem en dat maakt de munt populair in de internetwereld.  Bovendien zijn de transactiekosten zeer laag. De munt is bedacht door een slimme programmeur genaamd Satoshi Nakamoto. Mij is uitgelegd dat ik het hele gebeuren moet zien als een soort digitaal kasboek. Net toen ik enthousiast werd na de presentatie kreeg ik een grote krantenkop onder ogen “Technische problemen nekken Bitcoin”. Tja is dit dan een showstopper of een kleine barrière die genomen moet worden?

Tot zover even de wetenswaardigheden.  De consequenties en werking vind ik als leek wat moeilijk te overzien. Hoe kan bijvoorbeeld een lokale economie of de eurozone de betreffende munt nog steunen of juist afremmen? Hoe vraag je een lening aan en wat voor rente ga je betalen?  Wellicht voelt iemand zich geroepen om dat aan mij uit te leggen.  

Een klein dingetje uit de presentatie is zeker blijven hangen; “de Bitcoin overdracht van de een naar de ander gaat tegen zeer lage transactiekosten”. Als voormalig financial ben ik daar natuurlijk enthousiast over. Deze vorm van concurrentie voor de bank lijkt me heel zinvol. De kosten van financiële dienstverlening worden steeds transparanter en dat is een goede zaak. Waarom zouden klanten moeten opdraaien voor de hoge kosten van onze banken, zoals bonussen, dure panden en noem maar op? Dus als het gaat om dit aspect van de Bitcoin dan zeg ik zeker ja of is het zo dat de transactiekosten van de Bitcoin straks ook om hoog gaan door bijvoorbeeld hogere beveiligingskosten? Schiet mij maar lek!

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.
Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair