Planning & Control is van ons allemaal!

De bouwstenen rondom Planning & Control.


De management modellen van de Planning & Control zijn u wellicht al bekend: INK, EFQM en BSC. Wanneer niet bekend, is het goed mogelijk dat deze toch aan de basis liggen van de praktijkwerkwijze. Het is echter waarschijnlijk dat voor het hoger management en de afdeling financiën de cijfers interessant zijn, maar juist de duurzaamheid en wendbaarheid uit het oog zijn verloren. Zonde, want zo verliest Planning & Control haar ware potentie.

Performancemanagement is de key om dit om te buigen. Naar mijn eigen definitie is dit: ‘Resultaten behalen vanuit de basis (Missie & Visie), waarbij de organisatie naast verantwoording en risico beheersing, inzicht en ruimte heeft om op alle niveaus om in te spelen op kansen en bedreigingen om een duurzaam resultaat te bereiken door middel van doelstellingen.’ Voor Planning & Control geeft het tijdschrift controlling in december 2013 een overzichtelijke matrix met vier hefbomen van harde/zachte sturing in combinatie met risicobeheersing en innovatie & ondernemerschap:

Sense en simplicity

De basis van een goed, organisatie breed (gedragen) plan- en controlemechanisme is simpel. Gebruik ‘boerenverstand’ en houdt het overzichtelijk en zorg dat voor iedereen begrijpbaar is welk steentje zij (kunnen) bijdragen.

Draagvlak is hierbij essentieel, welke alleen oprecht kan zijn wanneer alle werknemers hier betrokken bij zijn. Leg daarbij altijd uit wat je met de input gedaan hebt, ook wanneer deze niet direct terug komt in het plan. Om niet te verdwalen in details moet er focus zijn op vijf tot maximaal negen prestatie-indicatoren.

 

 

Een idee krijgen waar voor u verbeterpunten zitten? Doe uw voordeel met onderstaand QuickScan.

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Daniël Mesritz
Daniel Mesritz is financieel interim manager bij HighQ.
Neem contact op

Recente artikelen van Daniël Mesritz

Populair