Tone at the Top

Tone at the Top: voorbeeldgedrag en het vóór zijn van netelige kwesties.


“Tone at the top” is een populair onderwerp. Het heeft alles te maken met het voorbeeldgedrag in de Boardroom en of er een cultuur is waarin open met elkaar wordt gecommuniceerd. Hoe gaat het bestuur om met netelige kwesties en is er voldoende transparantie?

Wat mij betreft gaat “Tone at the top” veel verder dan alleen netelige kwesties, sterker nog je moet het eigenlijk voor zijn. Zijn financiën en management-reporting vaste agendapunten in uw management vergaderingen of zijn het sluitposten? Een bestuur dat scherp en waakzaam is, heeft aandacht voor de cijfertjes. “Plan, do and act” of wel de planning en control cyclus moet naar mijn idee een vast agendapunt zijn. Elkaar aanspreken op afwijkingen zowel positief als negatief en een cultuur creëren dat alles bespreekbaar is. De CEO moet de CFO in deze discussies wel een podium geven want anders is het snel gedaan met de financiële inbreng.

Hier ligt ook een schone taak weggelegd voor de CFO en controllers om de handschoen op te pakken. Dwing het af en zorg voor leesbare rapportages die goed aansluiten op de behoefte van de gebruikers. Maak een heldere analyse maar kom ook eens met verassende inzichten om de aandacht en interesse vast te houden. Bespreek de managementletter van de accountant in de boardroom of nodig de accountant uit voor een toelichting. Vaak is dit alleen een feestje van de CFO en soms CEO. Het “financiële” bewustzijn van de volledige board moet ontwikkeld worden. Ik ben er van overtuigd dat als de CEO en CFO dit met de andere bestuursleden goed oppakken het aantal netelige kwesties ook vermindert. Wie pakt de handschoen op?

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair