Integer handelen staat (niet) los van de tijdgeest

Integriteit wordt steeds vaker een thema op de agenda van organisaties. Het is belangrijk voor een open en eerlijke cultuur. Heeft de tijdsgeest invloed op onze opvattingen over integriteit?


In het tijdschrift controlling van deze maand is een mooi interview opgenomen met Paul Smits, CFO van Havenbedrijf Rotterdam. De titel van mijn blog is een citaat van Paul Smits waar ik toch wat kanttekeningen bij wil maken. Volgens Smits is integer handelen een belangrijke eigenschap voor persoonlijk leiderschap en dat ik ben ik helemaal met hem eens, maar toch wil wat aanvullingen maken.


Misschien niet helemaal toevallig, maar woensdag 17 april hebben wij met de CFO Nederland groep een bijeenkomst op Nyenrode met als thema “het moreel kompas van de CFO”. Het onderwerp leeft als nooit tevoren. Als leider heb je een belangrijke voorbeeldfunctie voor de organisatie. Integer handelen door de CFO wordt door de organisatie gezien en gewaardeerd en is een voorwaarde voor een open en eerlijke cultuur. Echter, in tegenstelling tot wat Paul Smits zegt in het interview met tijdschrift controlling, heeft de tijdsgeest naar mijn idee wel degelijk invloed op ons eigen normen- en waardenstelsel. Vanuit onze normen en waarden maken wij keuzes in ethische vraagstukken. Ik denk dat ten opzichte van twintig, dertig jaar geleden onze normen en waarden toch wat zijn opgeschoven. Dit wil ik aangeven met twee voorbeelden.


Jaren geleden werd er anders gekeken naar een wethouder die zijn positie ge-/misbruikte bij de keuze van een aannemer voor de gemeente om ook thuis een nieuwe keuken te laten monteren. Dergelijke situaties werden gedoogd en vanzelfsprekend gevonden bij die functie.


Een ander voorbeeld is dat veel controllers zich in het verleden gemakkelijk lieten verleiden om cijfers te egaliseren voor een Amerikaans moederbedrijf. Dat was normaal en wenselijk, want anders kreeg je wel hele lastige vragen vanuit de VS. Kortom we schuiven op en naar mijn idee heeft de tijd wel invloed. Al is het natuurlijk wel zo dat stelen in het verleden net zo erg is al nu.


Al met al vind ik het heel positief dat Paul Smits en met hem vele anderen het steeds meer opvoeren als thema binnen organisaties. Toch ben ik wel benieuwd wat anderen vinden van de invloed van tijd op ons moraal?

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair