Cloud computing

Cloud computing is 'up and coming'. Echter, menig financial zet zijn vraagtekens bij het werken in 'the cloud'. Wat zijn de voordelen en de risico's?


Het lukt maar weinig organisaties te bezuinigen op hun ICT kosten. De kosten groeien met de jaren en hoe ouder het systeem hoe meer onderhoud en beheer, dat is toch logisch…..?


Bedrijven zijn vandaag de dag afhankelijk van ICT en dus wordt veel geld uitgegeven aan ICT en is het veroorloofd. De vraag wat levert het op wordt vaak niet gesteld. De markt heeft de oplossing voor alle ICT problemen bij bedrijven: Cloud Computing. Door de economische crisis en de kostenbesparingen die gerealiseerd kunnen worden heeft dit relatief nieuwe product een stormachtige groei doorgemaakt. Experts spreken zelfs van de grootste uitvinding in de informatietechnologie sinds de personal computer. Menig financial zet zijn vraagtekens bij het werken “in the cloud”, wij horen in dat rijtje.


In dit blog geven we een korte opsomming van de mogelijkheden, de voordelen en risico’s op het gebied van cloud computing.


De mogelijkheden bij die cloud computing zijn te splitsen in vier typen:

 

1. Public cloud

  • Algemeen beschikbaar voor de hele wereld. 
  • Eigendom van de leverancier.

 

2. Private cloud

  • Gebouwd voor één enkele organisatie. 
  • Beheer door leverancier of organisatie. 

 

3. Community cloud

  • Wordt gedeeld door verschillende organisaties uit een specifieke gemeenschap of met dezelfde belangen.
  • Beheer door leverancier of organisatie.

 

4. Hybride cloud

  • Als meerdere van bovenstaande typen samen worden gebruikt wordt er gesproken van een hybride cloud.

 

Het werken in de cloud heeft diverse voordelen voor bedrijven. De grootste motivator voor bedrijven om over te stappen is de kostenbesparing die gerealiseerd wordt. In tijden van crisis is besparen op overheadkosten noodzakelijk. Waar Europese bedrijven zichzelf afvragen moeten we onze business onderbrengen in een cloud vragen Amerikaanse bedrijven zichzelf af hoe moeten we onze business onderbrengen in een cloud. Kijkend naar de verwachting van de experts dan is het slechts een kwestie van tijd voor we allemaal in een cloud werken. De meest gehoorde argumenten hiervoor zijn kostenbesparing en wereldwijde beschikbaarheid van gegevens.


Nu mag je in deze tijd geen achterstanden oplopen en zeker op dit gebied is stilstand achteruitgang. Niemand wil een achterstand op de concurrentie oplopen. Aan de andere kant is het niet verstandig om blind de nieuwste trends te volgen zonder te weten wat de voor- en nadelen zijn en welke risico’s eraan hangen. Zo zou je je kunnen afvragen wat dan de gemiddelde kostenbesparing zou zijn en welke risico’s krijg ik ervoor terug? Daarnaast kan tegenwoordig overal in de wereld bij de meeste organisaties rechtstreeks op de eigen servers ingelogd worden. Wat is dan nog het voordeel van de cloud?

 

Tot slot is er nog voor de meesten het zwarte gat op het gebied van privacy, compliance, beveiliging van gegevens en eigendomsrechten van gegevens. Op dit gebied is er geen eenduidigheid en raak je verzeild in een woud van nationale en internationale regelgeving. Daarnaast is onduidelijk welke nationale wetgeving van toepassing is, vooral bij gebruik van de public cloud. Voor hetzelfde geld staat je data ergens in de USA, China of ergens in een Punica-oase in de Stille Zuidzee, ieder natuurlijk met zijn eigen wet en regelgeving op dit gebied.


Ook bij andere cloud vormen zijn er beren op de weg. Bijvoorbeeld onduidelijkheden rondom data-eigendom in geval van faillissement van de leverancier.


Kortom, de cloud is de toekomst? Waarschijnlijk wel. De cloud is een trein die je direct moet nemen? Waarschijnlijk niet. Gezien de risico’s en onduidelijkheden rondom de cloud is het devies: Bezint eer gij begint.


Dit stuk wordt beschikbaar gesteld via onze wereldwijd benaderbare hybride cloud.

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Koos Peters en Bram Lomeijer

Koos Peters en Bram Lomeijer zijn interim financials bij HighQ. Ze hebben beiden diverse functies in finance & control vervuld.

Neem contact op

Recente artikelen van Koos Peters en Bram Lomeijer

Populair