7 tips voor een succesvolle ERP Go-Live

Het implementeren van een ERP-systeem is doorgaans een lastige klus waar de meeste bedrijven vroeg of laat mee te maken krijgen. Een van de laatste stappen van de implementatie is de Go-Live.


Dit is vaak een hectische periode die daarom wat extra aandacht verdient.

 

Hoewel het allemaal heel logisch klinkt, gaat het toch op de meest voor de hand liggende punten vaak mis. Daarom hieronder 7 aandachtspunten die je echt niet mag missen!

 

  1. Data conversie

Een succesvolle implementatie vereist complete en accurate (master)data conversie. Zorg dat je master data opgeschoond en compleet zijn. Check dit met alle gebruikers, zodat iedereen na Go-Live direct zijn eigen werkzaamheden kan uitvoeren.

 

  1. Testfase

In de testfase is er veel geleerd en veel ontdekt. Registreer relevante bevindingen en met name zaken die aanpassing vereis(t)en. Zorg dat er na aanpassing opnieuw getest wordt. Stem met de leverancier af welke aanpassingen wanneer kunnen worden opgeleverd. Als een aanpassing te bewerkelijk is kan dit soms worden uitgesteld tot na Go-Live. Vaak blijft er ook dan nog een testomgeving actief om latere aanpassingen te kunnen testen.

 

  1. Hardware

Verzeker je ervan dat alle hardware in orde is en het de druk van de nieuwe ERP- software aankan. Testen met slechts een aantal super users is niet hetzelfde als het systeem op volle kracht belasten na Go-Live.

 

  1. Training

Is iedereen voldoende getraind? Hebben we niemand gemist? Is er nog aanvullende training nodig? Ga dit na, zodat je na Go-Live niet onnodig in de problemen raakt.

 

  1. Communicatie

Het is een klassieker, maar communiceer goed en veel. Alle gebruikers van het ERP- systeem moeten op de hoogte zijn van de aanstaande Go-Live. Check tijdig of er nog vragen of onduidelijkheden zijn. Uiteindelijk moet iedereen er van overtuigd zijn dat zij hun werkzaamheden (liefst op een makkelijkere manier dan voorheen) kunnen voortzetten.

 

  1. Go / No-Go

Op enig moment moet de beslissing vallen; gaat de knop wel of niet om. Maak een checklist van openstaande issues en bepaal of er showstoppers bij zitten. Indien dit het geval is overweeg dan uitstel van Go-Live. Een niet behoorlijk werkend ERP-systeem kan veel meer en grotere problemen opleveren dan het uitstellen van Go-Live. Kleinere issues kunnen na Go-Live nog worden opgelost. Zorg dan tot die tijd wel voor een work-around.

 

  1. Aanwezigheid

Het is van belang dat het hele projectteam aanwezig is tijdens de Go-Live. Ondanks dat alle gebruikers goed getraind zijn, zullen er toch vragen zijn en zal er vast ook nog wel iets mis gaan. Het is voor iedereen prettig als er zoveel mogelijk kennis op de werkvloer aanwezig is om eventuele problemen zo goed en zo snel mogelijk op te lossen.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Dat Dinh

Dat Dinh is financieel interim manager bij HighQ. Hij heeft diverse functies in finance & control vervuld.

Neem contact op

Populair