Griekenland Europees kampioen poker?

Het spelletje poker tussen Griekenland en de overige EU-lidstaten dat we de afgelopen dagen hebben mogen aanschouwen is voorbij. De resterende vraag, wie heeft er gewonnen?


Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker is er sprake van een ’typische Europese overeenkomst’. Volgens de voorzitter zijn er geen winnaars en of verliezers.

Na bijna zeventien uur onderhandelen is in Brussel een deal gesloten over de Griekse schuldencrisis. Griekenland kan door de overeenkomst rekenen op € 82 mld. tot € 86 mld. aan leningen in de komende drie jaar. Met de Griekse regering zijn nu afspraken gemaakt dat ze versneld economische hervormingen doorvoert. Zo moeten de belastingen omhoog en gaat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog. Ook gaat Griekenland akkoord met privatisering van staatsbezit. De opbrengsten, die in een special fonds terechtkomen, zullen worden gebruikt om schulden terug te betalen en om de economie te stimuleren. De Griekse premier Alexis Tsipras wacht nu de Herculestaak om binnen enkele dagen een aantal hervormingsvoorstellen door het parlement te loodsen.

Bron: http://fd.nl/economie-politiek/1111000/belgische-premier-akkoord-op-eurotop

De eerste reacties op het akkoord cirkelen inmiddels rond op de sociale media. Het merendeel van de reacties is het er over eens dat het akkoord geen verrassing is. Daarnaast is het overgrote deel van de mensen die gereageerd heeft kritisch op de Europese unie en het nut en de noodzaak. Waar blijft premier Rutte met zijn beloftes en hoe waardevol is de Europese unie nog voor Nederland? Allemaal terechte vragen waar we waarschijnlijk nooit antwoord op zullen krijgen.

Voor nu is de Europese unie in ieder geval “weer” gered maar de discussie blijft. De beurskoersen trekken weer aan. In Amsterdam stond de AEX-index in de ochtend 1,4% hoger

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Bram Lomeijer

Bram Lomeijer is financieel interim manager bij HighQ.

Neem contact op

Recente artikelen van Bram Lomeijer

Populair