Strak Cash-flow management keihard nodig

Het op orde houden van het financiële huishoudboekje is aan de orde van de dag. Met de Cash-flow scan van HighQ wordt het verbeterpotentieel van uw liquiditeit stromen snel inzichtelijk.


Met de Cash-flow scan van HighQ wordt het verbeterpotentieel van uw liquiditeit stromen snel inzichtelijk.

 

In het vorige blog artikel van HighQ las u al over het verlagen van het werkkapitaal. In dit artikel ga ik verder in op dit onderwerp en geef ik enkele tips.

 

Een tijdje geleden las ik in het FD dat de banken het kredietbeleid voor het MKB gaan aanscherpen. Volgens mij is dit geen nieuws maar al enige tijd aan de gang. Des te meer reden om je financiële huishoudboekje op orde te hebben. Wat kun je er aan doen om je cash-flow te verbeteren?

 

 

Bewustwording en verantwoordelijkheid

 

In nog te veel organisaties wordt de financial als eigenaar gezien voor het beheren van cash-flow management. Natuurlijk moet de controller of treasury manager inzicht geven in kasstromen door het verstrekken van goede rapportages, maar de verantwoordelijkheid ligt wel degelijk bij verkoop, inkoop, productie, logistiek etc. Het terugdringen van bijvoorbeeld voorraadposities doe je samen met verkoop en logistiek dus betrek het management van deze afdelingen erbij en spreek targets af. Zo zijn er natuurlijk veel meer voorbeelden te bedenken. Het is dus zaak om draagvlak en bewustwording in de organisatie te creëren. Door cash-flow als vast agendapunt te behandelen in het managementteam zorg je uiteindelijk voor een cash gedreven cultuur.

 

De “Cash Conversion Cycle”

 

Naast bewustwording is het goed om alle processen in kaart te brengen zoals het “purchase to pay” proces en het “order to cash proces”. Door de verschillende processtappen te benoemen weet je waar er verbeterpotentieel te behalen valt. Ook het meten van omloopsnelheden van onderhandenwerk, voorraden etc geeft inzicht in de mogelijkheden om het werkkapitaal te verminderen. Een goed middel is om deze indicatoren te benchmarken met soortgelijke organisatie en te kijken naar de “best practice”.

 

Tips

 

Met de cash-flow scan van HighQ krijg je een integraal beeld van het cash-flow management. Onderstaand een aantal tips die uit verschillende praktijkvoorbeelden van onze scan naar voren zijn gekomen:

 

  • Zorg aan de voorkant voor een goede kredietbeoordeling van je klanten.
  • Maak duidelijke afspraken met je klanten over betalingsvoorwaarden.
  • Richt een strak georganiseerde debiteurenbeheer in.
  • Maak het productassortiment bespreekbaar want dat zorgt vaak voor kapitaalbeslag in de voorraad.
  • Stel samen met de rest van het management een goed werkkapitaalbeheer op met duidelijke targets per manager.
  • Zorg voor een goede doorstroom van het onderhandenwerk
  • Maak gebruik van kengetallen

 

Dit is maar een greep uit de cash-flow scan van HighQ. Afhankelijk van de branche heeft de scan een doorlooptijd van 2 tot 4 weken. Het eindproduct is een overzicht van alle mogelijke verbeteringen maar ook een bevestiging van datgene wat juist goed gaat. Meer weten? stuur een mail naar pvherk@highq.nl

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.

Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair