Kom op, kom op, kom op nou!

Basic-Fit, waarschijnlijk bij de meeste mensen bekend door de commercials met Tatjana Šimić is op 10 juni 2016 naar de beurs gegaan. Een blik op het jaarverslag.


Basic-Fit, voor u mogelijk bekend door de landelijke reclames met Tatjana Šimić, is op 10 juni 2016 voor € 15,00 per aandeel naar de Nederlandse beurs gegaan. Met in totaal 54.666.667 aandelen blijkt de budget fitnessgigant een marktwaarde te hebben van ongeveer € 820 miljoen.

November 2013 werd 52% van Basic Fit voor € 110 miljoen aan de private equity partij 3i verkocht. In grofweg 2,5 jaar lijkt de marktwaarde bijna te zijn verviervoudigd!

Bron: afbeelding uit het jaarverslag van Miktom Topco B.V. (Basic-Fit): eind 2015 338 clubs, 956.000 leden en een omzet van 202 miljoen.

Doen we nóg een stap terug in de tijd, dan zien we dat 6 jaar geleden de keten (met toen nog 28 vestigingen) is overgenomen door twee oud-tennissers. De verdiensten van René Moos en Eric Wilborts in het tennis kon je ondanks hun talent niet vergelijken met dat van Krajicek, maar ze hadden wel een mooi avontuur in Amerika. Terug op Nederlandse bodem bleek dat hun ondernemersdrift niet meer onderdrukt kon worden en werd er behalve in tennisclubs ook geïnvesteerd in fitnesscentra, wat resulteerde in de keten HealthCity.

Maar wat is het huidige werkelijke resultaat van Basic-Fit? In het jaarverslag van 2015 lezen we een operationele winst van € 7,7 miljoen t.o.v. € 1,4 miljoen een jaar eerder. De omzet steeg met € 40 miljoen naar een totaal van € 202 miljoen. Voor de operationele winstmarge betekent dit een stijging van bijna 3% naar 3,8%. Vooralsnog een rooskleurig beeld, tot we onder aan de streep gaan kijken. Door o.a. de kapitaallasten van € 37 miljoen (€ 28,5 miljoen in 2014) wordt 2015 met een verlies van € 23 miljoen afgesloten (€ 23,5 miljoen in 2014). 

Waar de verliezen in de balans zichtbaar worden in een negatief eigen vermogen van € 23,6 miljoen (oorspronkelijk aandelenkapitaal € 30 miljoen), zien we Moos stijgen in de Quote 500. Quote rekende uit dat Moos voor de beursgang op een 346ste plaats staat met een geschat vermogen van € 64 miljoen en Wilborts wordt door de Quote geschat op een waarde van €30 miljoen. Voor de beursgang waren er 30 miljoen aandelen waarvan 42,75% toebehoorden aan Moos en Wilborts. Vanuit de bovengenoemde marktwaarde gerekend, komt dit neer op een gezamenlijk aandelenkapitaal van € 202,5 miljoen. 

Hoe zit het dan met de kosten voor het kapitaal? Op 1 januari 2014 staat er voor totaal € 273 miljoen aan leningen op de balans. Een jaar later is dit al € 100 miljoen meer om vervolgens eind 2015 op € 468 miljoen uit te komen. Het grootste deel bestaat uit dure leningen, gefinancierd vanuit de aandeelhouder (3i group). Met één preferente (€ 54,6 miljoen) en 2 achtergestelde leningen leent deze aandeelhouder Basic-Fit eind 2015 totaal ruim 200 miljoen Deze leningen lopen o.a. op doordat er niet wordt afgelost en de te betalen rente steeds wordt meegefinancierd tegen een in 2015 gemiddeld gewogen kostenvoet van 11,8% (€ 21,2 miljoen).

De beursgang lijkt dus ook geen overbodige luxe waarmee de balans weer eens flink opgepoetst kan gaan worden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de IPO meldde: “The Company will use the net proceeds of the sale of the New Shares of approximately €350 million to refinance a portion of its existing indebtedness and to repay in full its shareholder loans.” Na de beursgang verwachten we dus een enorme verlaging van de absolute kapitaalkosten.

De aandeelhouder wil toch ook rendement op zijn vermogen? Ja, aandelen Basic-Fit koop je niet omdat je het een mooie club vindt (dat doe je alleen met aandelen Ajax). In de prospectus schotelt Basic-Fit ons voor dat er minimaal 20% omzetgroei komt (voortgekomen uit investeringen in nieuwe clubs) en 1% groei bij de al ‘volwassen’ clubs. Uit deze laatste groep (clubs tijdens opening boekjaar van minimaal 2 jaar oud) zal een ROI van 30% moeten gaan vloeien. En het dividend de komende jaren? Nul. Alles wordt geïnvesteerd in groei. 

Op 31 maart (Q1 2016) blijkt er al een negatief eigenvermogen van bijna € 31 miljoen te zijn. Oftewel, er is in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van € 9,3 miljoen. Hiervan is € 10,9 miljoen aan netto financieringslasten ingebakken. Bij de halfjaarcijfers blijkt echter dat er al een kostenpost van € 32,5 miljoen is voor de financieringskosten (€ 12 miljoen boetes i.v.m. vroegtijdig aflossen). Het verlies is momenteel daardoor nu al € 26 miljoen.

Stevent Basic-Fit op een faillissement af? Zes jaar geleden waren er 28 clubs, tegenwoordig zijn er al 368 met in totaal 1,1 miljoen leden. De ambitie is om nog voor het einde van het jaar 400+ clubs te bezitten. De aandeelhouder ziet dat wat dat betreft Basic-Fit de belofte aan het waar maken is en beloont deze met een koers van net boven de € 15,-. Het brutoresultaat ziet er dan ook leuk uit. We rekenen de toekomstige financieringskosten grofweg uit met de cijfers die nu worden gegeven in het h1 verslag.

3 % Interest voor een lening van € 176 miljoen + € 38 miljoen (verwachte investeringen) / 2 voor het laatste half jaar dan lijken de kosten voor het tweede half jaar slecht 3,2 miljoen te zijn. Zetten we dit af tegen het resultaat van het eerste half jaar zonder de kosten voor financiering - € 26 miljoen + € 32.5 miljoen is € 6,5 miljoen positief. Het zou dus zomaar eens kunnen dat er in Q3 en Q4 een positief resultaat kan worden geboekt (let wel, er worden geen bijzondere kosten meegerekend).

Het gevaar van een intereststijging ligt op de loer en kan een significant effect gaan krijgen op de toekomstige winst, met verwachte investeringen van rond € 75 miljoen per jaar. De markt kan mogelijk snel veranderen en het is maar de vraag of Basic-Fit hier snel op in kan spelen. In de huidige markt met het nieuwe kapitaal en bijbehorende kosten lijkt de financieringsconstructie voor nu geslaagd. Of dat genoeg is voor de aandeelhouder die geen dividend kan verwachten en puur op koerswinst moet gaan varen, is nog maar zeer de vraag.

Lees hier nog meer over de fitness markt.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Daniël Mesritz
Daniel Mesritz is financieel interim manager bij HighQ.
Neem contact op

Recente artikelen van Daniël Mesritz

Populair