Raad van Commissarissen op de schop?

Berichten over al dan niet functionerende RvC ‘s zijn inmiddels dagelijkse kost geworden in de krant. Hoe komt dit en wat is er aan te doen?


Berichten over al dan niet functionerende RvC ‘s zijn inmiddels dagelijkse kost geworden in de krant. Met name de negatieve voorbeelden trekken de aandacht en dat is jammer, maar ook wel logisch. Vanuit mijn eigen ervaring heb ik nog altijd het idee dat de adviserende rol van de commissaris net zo zwaar weegt als de controlerende rol. Ondernemers en bestuurders hebben veel baat bij een adviserende rol waarbij er zeker ruimte moet zijn voor het tegengeluid. Nu moet ik wel bekennen dat mijn ervaring in de toezichthoudende rol zich beperkt tot niet beursgenoteerde bedrijven. De aansprakelijkheid en openbaarheid bij een beursgenoteerd bedrijf geeft een aparte dimensie waarbij de controlerende rol wellicht zwaarder weegt.

 

Door toename van transparantie en de bijbehorende publiciteit ligt de nadruk op het falen van de controlerende taak van de commissaris en als er iets fout gaat heeft iedereen daar wel weer een oplossing voor.  De vraag die gelijk bij mij opkomt is of de huidige Governance structuur bij de BV Nederland nog wel up-to-date is of is er iets anders aan de hand?  De code Tabaksblat voor beursgenoteerde bedrijven is inmiddels al weer 10 jaar oud en is in belangrijke mate “principle based”, dit in tegenstelling tot veel Angelsaksische wetgeving zoals Sarbanes Oxley. Met andere woorden in Nederland wordt er een beroep gedaan op goed en deugdelijk bestuur.

 

Naar mijn idee is toename van het aantal regels niet de oplossing en is de huidige code nog steeds goed bruikbaar maar ik nodig iedereen uit om op deze blog te reageren die daar anders over denkt.  Laten we elkaar niet bestoken met extra regeltjes maar laten we eerst eens kijken naar het functioneren van de RvC, directie en accountants. Eigenlijk zou deze groep elk jaar met elkaar een evaluatiegesprek moeten houden wat niet gaat over het realiseren van doelstellingen of het goedkeuren van de jaarrekening van de onderneming, maar meer over hoe de Governance structuur heeft gefunctioneerd. Waar zitten de leermomenten? Wat kan beter? Zowel vanuit de controlerende als de adviserende rol. Daarbij is het de uitdaging om elkaar aan te durven spreken op gedrag en handelen. Als het goed is komen dan discussies op gang zoals: besteed je wel genoeg tijd als RvC lid? Wat is de kwaliteit van de verantwoording? Is er genoeg diversiteit en kwaliteit binnen het bestuur aanwezig? Etc.  

 

Mijn statement is daarom: “laat iedereen gewoon goed zijn rol en verantwoordelijkheid oppakken in plaats van het systeem te veranderen”

 

Wilt u reageren op dit artikel? Plaats hieronder uw reactie.
Klik hier om naar de homepagina van HighQ te gaan.

Reageren Laat ons weten wat je vindt van deze blog. Velden gemarkeerd met een '*' zijn verplicht.
Naam *
E-mail (wordt niet getoond op de website) *
Reactie *

De schrijver

Peter van Herk

Peter van Herk is directeur van HighQ. Hij heeft meer dan 20 jaar kennis en ervaring in het financieel interim management vak.

Neem contact op

Recente artikelen van Peter van Herk

Populair