HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

Aan de slag als data consultant, de taken en vaardigheden!

7 - 9 min leestijd

Aan de slag als data consultant, de taken en vaardigheden!

Een data consultant analyseert data om bedrijven te helpen betere beslissingen te nemen en hun processen te optimaliseren. Data consultants brengen inzichten uit data naar boven en adviseren over strategieën om bedrijfsdoelen te bereiken. Dit omvat vaak het gebruik van geavanceerde analysetools en -technieken om patronen en trends in grote datasets te ontdekken. Daarnaast werken data consultants nauw samen met verschillende afdelingen binnen een organisatie om ervoor te zorgen dat datagedreven strategieën effectief worden geïmplementeerd. Ze spelen een cruciale rol in het transformeren van ruwe data in bruikbare inzichten die de algehele bedrijfsvoering kunnen verbeteren en innovatie kunnen stimuleren.
Data Consultants

Inhoudsopgave

Wat doet een data consultant?

Data consultants zijn de helden achter datagedreven beslissingen in organisaties. Ze analyseren gegevens om waardevolle inzichten te verschaffen die bedrijven helpen strategische beslissingen te nemen en hun bedrijfsresultaten te verbeteren. Hun werk omvat het ontwikkelen van op maat gemaakte datastrategieën die zijn afgestemd op de organisatiedoelen en fungeren vaak als tussenpersoon tussen business en IT om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Een belangrijk aspect van hun rol is het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van data binnen een organisatie. Ze werken samen met verschillende belanghebbenden om bedrijfsuitdagingen te begrijpen en op te lossen, waarbij ze geavanceerde analysetechnieken en tools gebruiken om grote hoeveelheden data te verwerken en te analyseren.

Daarnaast ontwikkelen data consultants:

 • Datamodellen en visualisaties om data bevindingen duidelijk te communiceren
 • Voorspellende modellen om toekomstige trends op basis van historische data te voorspellen
 • Data governance frameworks om data toegankelijkheid en beveiliging te beheren

Dit is essentieel voor het handhaven van de integriteit van gegevens binnen een organisatie.

Data analyse en interpretatie

Data analyse is een kernactiviteit van data consultants. Om grote hoeveelheden data te verwerken, gebruiken ze verschillende analysetechnieken en geavanceerde tools. Dit stelt hen in staat om patronen en trends te ontdekken. Het doel van deze analyses is om ruwe data om te zetten in bruikbare kennis die bijdraagt aan succesvolle projectuitvoering en strategische besluitvorming binnen organisaties.

Ervaring met technieken zoals Robotic Process Automation (RPA), Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) is van groot belang voor data consultants. Deze technieken stellen hen in staat om diepgaande analyses uit te voeren en waardevolle inzichten te genereren die bedrijven helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen. Een basisbegrip van statistiek is ook essentieel voor het analyseren en interpreteren van data.

Datamodellering en -visualisatie

Datamodellering en -visualisatie vormen een cruciaal onderdeel van het werk van data consultants. Ze ontwerpen en ontwikkelen datamodellen die de structuur en relaties van gegevens binnen een organisatie weergeven. Deze modellen helpen bij het begrijpen en analyseren van data op een gestructureerde manier.

Daarnaast gebruiken data consultants visualisatietools zoals Tableau en Power BI om dashboards en rapporten te maken die data bevindingen duidelijk communiceren. Deze visualisaties maken het gemakkelijker voor verschillende belanghebbenden om de inzichten te begrijpen en toe te passen in hun besluitvormingsprocessen.

Bovendien creëren data consultants voorspellende modellen om toekomstige trends te voorspellen op basis van historische data, wat bedrijven helpt om proactieve strategische beslissingen te nemen.

Datakwaliteit en -beheer

Het waarborgen van de kwaliteit en integriteit van data is een essentieel onderdeel van de rol van een data consultant. Ze zorgen ervoor dat de data schoon en consistent is door middel van data cleansing en data profiling. Dit proces helpt bij het identificeren en corrigeren van fouten in de data, waardoor de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van de data wordt verbeterd.

Daarnaast implementeren data consultants data governance frameworks om de toegankelijkheid en beveiliging van data te beheren. Deze frameworks zijn cruciaal voor het handhaven van de integriteit van gegevens binnen een organisatie en zorgen ervoor dat de data op een veilige en verantwoorde manier wordt beheerd door het management.

Het vermogen om data op te schonen en voor te bereiden is een cruciale component van analytisch denken voor data consultants.

Vaardigheden die een data consultant nodig heeft

Om succesvol te zijn als data consultant, zijn diverse vaardigheden nodig. Naast een sterke technische achtergrond, moeten data consultants ook beschikken over analytisch denkvermogen en uitstekende communicatie- en samenwerkingsvaardigheden. Deze combinatie van vaardigheden stelt hen in staat om complexe gegevens om te zetten in waardevolle inzichten en effectieve strategieën voor bedrijven te ontwikkelen.

Data consultants moeten een goed begrip hebben van zowel de business- als de technische kant van hun werk. Dit betekent dat ze niet alleen moeten weten hoe ze data moeten analyseren, maar ook hoe ze deze inzichten effectief kunnen communiceren en implementeren binnen de organisatie.

Technische vaardigheden

Technische vaardigheden zijn een fundamenteel onderdeel van de toolkit van een data consultant. Kennis van programmeertalen zoals Python, is essentieel voor het uitvoeren van data-analyses. Daarnaast moeten data consultants bekend zijn met tools zoals SQL, PowerBI en Alteryx, die hen helpen bij het verwerken en analyseren van grote datasets.

Ook is vertrouwdheid met data visualisatie tools zoals Tableau of Power BI cruciaal voor het effectief communiceren van data-inzichten. Deze tools stellen data consultants in staat om complexe gegevens op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier te presenteren aan verschillende belanghebbenden binnen de organisatie.

Analytisch denken

Analytisch denken is een onmisbare vaardigheid voor data consultants. Het stelt hen in staat om complexe problemen op te lossen en waardevolle inzichten te genereren die bedrijven helpen bij hun strategische beslissingen. Door kritisch te denken en data vanuit verschillende invalshoeken te analyseren, kunnen data consultants de kern van zakelijke uitdagingen blootleggen en effectieve oplossingen voorstellen.

Deze vaardigheid is ook cruciaal voor het verbeteren van risicomanagement en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door analytisch te denken, kunnen data consultants trends en patronen in data identificeren die anders over het hoofd gezien zouden worden, en deze inzichten gebruiken om bedrijven te adviseren bij hun besluitvormingsprocessen.

Communicatie en samenwerking

Effectieve communicatie en samenwerking zijn essentieel voor het succes van een data consultant. Ze moeten in staat zijn om:

 • Ideeën duidelijk over te brengen en te presenteren
 • Goed samen te werken met verschillende belanghebbenden binnen de organisatie
 • Het coördineren van het Data Sharing Agreement-proces
 • Het faciliteren van discussies tussen verschillende teams.

Data consultants werken nauw samen met data scientists en data engineers aan diverse klantprojecten in teams. Een samenwerkingsgerichte en partnerschapgestuurde mindset is essentieel voor het opstellen en succesvol implementeren van datagedreven strategieën en het ondersteunen van datagedreven besluitvorming binnen bedrijven.

Data analist vs data consultant, wat is het verschil?

Hoewel de rollen van data analisten en data consultants overlappen, zijn er enkele belangrijke verschillen. Data analisten richten zich voornamelijk op het analyseren van gegevens om belangrijke inzichten te identificeren. Aan de andere kant geven data consultants ook strategisch advies en helpen ze organisaties bij het toepassen van data-analyses om bedrijfsdoelen te bereiken.

Deze verschillen in het takenpakket en verantwoordelijkheden betekenen dat data consultants vaak een bredere rol hebben, waarbij ze niet alleen data analyseren, maar ook strategieën ontwikkelen en implementeren die bedrijven helpen om datagedreven beslissingen te nemen.

Taken en verantwoordelijkheden

Data analisten richten zich voornamelijk op het verzamelen, delen en verwerken en analyseren van data om trends en inzichten te identificeren die de strategieën van de organisatie kunnen informeren. Ze gebruiken statistische analyses en geavanceerde tools om grote datasets te verwerken en waardevolle inzichten te genereren.

Aan de andere kant zijn data consultants verantwoordelijk voor:

 • Het geven van advies over datagedreven strategieën
 • Het helpen van organisaties bij het toepassen van data-analyses om bedrijfsdoelen te bereiken
 • Het ontwikkelen van op maat gemaakte datastrategieën
 • Het fungeren als tussenpersoon tussen business en IT om bedrijfsprocessen te verbeteren.

Vaardigheden en expertise

Zowel data analisten als data consultants moeten beschikken over sterke analytische vaardigheden en een goede kennis van specifieke tools en technieken die worden gebruikt voor data-analyse en interpretatie. Echter, data consultants hebben vaak diepgaandere technische kennis van data-analysetools, programmeertalen zoals Python en SQL, en databasemanagement.

Daarnaast wordt van data consultants vaker verwacht dat ze strategische inzichten bieden en datagedreven beslissingen ondersteunen, terwijl data analisten zich in praktijk vaak meer richten op de technische kant van de data-analyse.

Carrièrepaden voor een data consultant & analist

Data analisten kunnen doorgroeien naar rollen zoals senior data analist of data scientist, waarbij ze meer complexe analyses en voorspellende modellen ontwikkelen. Carrièrepaden voor data analisten kunnen ook leiden tot gespecialiseerde rollen in data engineering of advanced analytics.

Aan de andere kant kunnen data consultants hun loopbaan voortzetten als senior consultants of data strategy managers, waarbij ze een bredere verantwoordelijkheid krijgen voor het vormgeven van de data-strategieën van organisaties. Deze rollen bieden hen de mogelijkheid om hun strategische en technische vaardigheden verder te ontwikkelen en een grotere impact te hebben op de bedrijfsvoering van hun klanten.

Ontwikkelingsmogelijkheden

Data consultants hebben toegang tot diverse trainingen en certificeringsmogelijkheden om hun professionele vaardigheden uit te breiden. Er zijn gestructureerde groeipaden en mogelijkheden om af te wijken en zelf te pionieren binnen de rol van junior data consultant.

Door ervaring op te doen in verschillende branches kunnen junior data consultants hun vaardigheden en leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen. Deze ervaring biedt hen de kans om door te groeien naar medior en senior posities, of zich te specialiseren in specifieke gebieden zoals datavisualisatie.

Aan de slag als data consultant bij HighQ

Bij HighQ zijn we op zoek naar een Senior BI consultant die klaar is om impact te maken met data! We zijn op zoek naar een getalenteerde Senior BI Consultant met een sterke focus op Power BI. Als Senior BI Consultant bij HighQ ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van innovatieve Business Intelligence oplossingen voor onze klanten.

Ben jij een expert in het analyseren van bedrijfsbehoeften en het vertalen naar concrete BI-oplossingen? In deze rol ontwerp en implementeer je datawarehouse-architecturen en ETL-processen voor optimale Power BI-integratie. Je ontwikkelt geavanceerde Power BI dashboards en rapporten, adviseert klanten over best practices, en werkt nauw samen met diverse stakeholders om projecten succesvol af te ronden. Je hebt minimaal 5 jaar ervaring als BI Consultant, diepgaande kennis van Power BI, en sterke analytische en communicatieve vaardigheden.

Wij bieden een uitdagende werkomgeving met kansen om te werken aan projecten voor toonaangevende organisaties. Met uitstekende mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei, een salaris tussen €4.500 en €6.500 per maand, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, een goede pensioenregeling en flexibele werkuren, kun jij jouw expertise inzetten om impact te maken. Solliciteer nu en maak deel uit van ons team!

Solliciteer hier

https://www.highq.nl/blogs/vacatures/senior-bi-consultant/?url=https://solliciteer.staan.nl/jobs/a0hSg000000QyyDIAS/apply?_s=1

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief