HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

Aan de slag als Interim Finance Professional: dit is het moment!

8 - 10 min leestijd

Aan de slag als Interim Finance Professional: dit is het moment!

Interim finance professionals zijn essentieel voor het snel aanpakken van financiële uitdagingen in organisaties. Van strategisch advies tot de implementatie van nieuwe systemen, zij dragen direct bij aan financiële robuustheid en aanpassingsvermogen. Ontdek in dit artikel welke voordelen interim finance kan bieden en hoe je aan de slag kan gaan als interim finance specialist!
Expertises van Interim professionals

Inhoudsopgave

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een switch

De huidige krapte op de arbeidsmarkt in Nederland biedt een uitstekende gelegenheid voor finance professionals om hun carrière een impuls te geven, zowel in de vorm van interim finance opdrachten als het vinden van een vaste baan. Met een toenemend aantal bedrijven dat op zoek is naar specialisten om hun financiële gezondheid te waarborgen, zijn er meer interim opdrachten dan ooit tevoren. Daar komt nog bij dat de flexibiliteit van interim opdrachten aantrekkelijk is voor veel professionals, die de kans krijgen om uiteenlopende ervaringen op te doen en hun vaardigheden te ontwikkelen, alvorens een vaste aanstelling te overwegen.

Het is echter niet alleen de krapte op de arbeidsmarkt die de vraag naar interim finance professionals stimuleert of de flexibiliteit die ervoor zorgt dat ze hun vaste baan willen opzeggen. Organisaties zijn namelijk continu op zoek naar manieren om hun financiële processen te optimaliseren, hun winstgevendheid te verhogen en hun groeidoelen te realiseren. Hierbij spelen interim professionals een cruciale rol, door hun expertise in te zetten om complexe financiële vraagstukken aan te pakken en doelgerichte oplossingen te bieden.

Wat is de rol van een Interim Finance Professional

Interim finance professionals die op een interim opdracht gaan hebben vaak een breed scala aan verantwoordelijkheden, waaronder bijvoorbeeld:

 • Het opstellen van financiële rapportages
 • Het vervullen van rollen zoals interim CFO
 • Het bieden van tijdelijke ondersteuning of expertise aan organisaties
 • Het uitvoeren van projecten op het gebied van reorganisatie en optimalisatie van financiële processen

Ze zijn van onschatbare waarde voor organisaties die op zoek zijn naar tijdelijke ondersteuning of expertise en zijn vaak meer dan alleen een ondersteuning. In veel gevallen zijn de professionals ook actief als finance consultant tijdens een interim opdracht.

Maar wat interim finance professionals onderscheidt, is hun directe en gefocuste aanpak. In tegenstelling tot finance consultant, geven zij directe leiding en werken ze nauw samen met de organisatie om de vastgestelde doelen te bereiken. Ze fungeren als een sparringpartner binnen de organisatie en waarborgen de financiële kwaliteit. Of het nu gaat om het analyseren van financiële gegevens, het adviseren over financiële strategieën of het bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf, interim finance professionals hebben de vaardigheden en expertise om het te realiseren.

Van finance professional naar interim finance professional

De laatste jaren zijn er steeds vaker financials overgestapt naar interim finance. De reden voor deze toename? De markt is er uitstekend voor! In de huidige economie zijn er genoeg interim finance opdrachten te vinden wat de komende jaren alleen nog maar meer zal worden.

De overwegingen om te starten als interim finance professional

De aantrekkelijkheid van het zelfstandig ondernemerschap en het gevoel van vrijheid dat ermee gepaard gaat, trekt veel professionals aan. Het biedt de gelegenheid om in korte tijd diverse bedrijven van binnenuit te leren kennen, kennis te delen, en een significante bijdrage te leveren aan verschillende projecten, wat vaak resulteert in een hoger inkomen. De huidige marktomstandigheden zijn zo voordelig dat het een lucratieve tijd is om als interim professional aan de slag te gaan. Het risico op periodes zonder werk (niet-declarabele uren) is momenteel klein en de gemiddelde uurtarieven zijn beter dan enkele jaren terug. We zien ook dat professionals overstappen van detachering naar volledige zelfstandigheid. Voor sommigen is interim werk zelfs een tussenoplossing omdat ze de juiste vaste positie nog niet hebben gevonden.

Op welk moment in de carrière maken veel financials de overstap?

Momenteel is er vooral veel vraag naar professionals op het mid-level segment. Denk hierbij aan een specialistische rol zoals Financial Controller of Reporting Expert, idealiter met 4 tot 10 jaar werkervaring, met of zonder RA-titel. Met deze ervaring kun je doorgaans vrij snel aan de slag met interessante opdrachten. Daarnaast merken we dat ervaren professionals de stap zetten naar zelfstandig ondernemerschap om hun kennis te delen. Op dit hogere niveau is de vraag voornamelijk gericht op specialistische kennis binnen specifieke industrieën of vakgebieden.

Het Belang van flexibiliteit in financieel management

In een wereld waar economische omstandigheden en financiële uitdagingen snel veranderen, is flexibiliteit in financieel management cruciaal. Interim finance professionals bieden deze flexibiliteit aan bedrijven, waardoor ze in staat zijn om snel te reageren op veranderingen en zich aan te passen aan de veranderende behoeften van de organisatie. Vanuit HighQ zien we dat er ook steeds meer Interim finance opdrachten beschikbaar worden, waar we dus uit kunnen concluderen dat de vraag naar interimmers alleen maar zal blijven toenemen.

Laten we eens kijken hoe deze flexibiliteit voor interim finance opdrachten zich vertaalt in verschillende aspecten van financieel management binnen organisaties.

 1. Tijdelijke expertise bij specifieke vraagstukken

Interim finance professionals zijn een bron van tijdelijke expertise bij specifieke financiële vraagstukken. Ze kunnen:

 • Complexe financiële analyses uitvoeren
 • Deskundig advies verstrekken
 • Financiële strategieën ontwikkelen en uitvoeren die de groei en winst van ondernemingen stimuleren

Deze professionals zijn in staat om waarde toe te voegen en resultaten te leveren. Ze kunnen ook tijdelijke ondersteuning bieden aan financiële afdelingen tijdens perioden van personeelsverlof of uitbreiding, en rollen zoals controllers of finance managers tijdelijk vervangen.

 1. Ondersteuning bij reorganisatie en overnames

Reorganisaties en overnames zijn vaak complexe processen die een hoge mate van expertise en ervaring vereisen. Interim finance professionals kunnen cruciale ondersteuning bieden tijdens dergelijke transities, door hun bekwaamheid in strategische kwesties en hun vermogen om herstructureringen door te voeren met een focus op operationele excellentie.

Of het nu gaat om het herinrichten van kernbedrijfsprocessen of het waarborgen van de continuïteit en het succes van de organisatie, interim professionals kunnen een significante bijdrage leveren tijdens deze cruciale overgangsperiodes.

 1. Implementatie van nieuwe systemen

In het digitale tijdperk is de implementatie van nieuwe systemen een belangrijk onderdeel van het financieel management. Interim finance professionals kunnen organisaties ondersteunen bij de implementatie van nieuwe ERP-systemen en financiële systemen. Of het nu gaat om een significante digitale transformatie of de implementatie van nieuwe IT- en financiële systemen, interim professionals hebben de expertise en het leiderschap om deze projecten succesvol te realiseren.

De voordelen van werken als Interim Finance Professional

Werken als een interim finance professional biedt tal van voordelen. Het stelt professionals in staat om:

 • Een ondernemersgeest te ontwikkelen tijdens een finance opdracht.
 • De vrijheid te hebben om de expertise uit te dragen binnen verschillende soorten organisaties.
 • Aan verschillende projecten te werken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, wat bijdraagt aan de professionele groei.
 • Vaak profiteren van hogere inkomsten en hebben ze de mogelijkheid om hun eigen tarief vast te stellen.

Daarnaast biedt interimwerk de mogelijkheid om te werken in verschillende organisatiestructuren en bedrijfsculturen, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van aanpasbaarheid en sociale vaardigheden. Ook biedt het de kans om actuele kennis van het vakgebied te behouden en om te leren omgaan met diverse systemen. Het is dan ook geen verrassing dat veel professionals de overstap maken naar interimwerk, aangetrokken door de veelzijdigheid en de uitdagingen die het biedt.

Hoe word je een succesvolle Interim Finance Professional?

Om een succesvolle interim finance professional te worden, is het belangrijk om bepaalde vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen, een sterk netwerk op te bouwen en samen te werken met wervingsbureaus.

Vaardigheden en Persoonlijkheidseigenschappen

Het hebben van de juiste vaardigheden en persoonlijkheidseigenschappen is cruciaal om succesvol te zijn als interim finance professional. Eén van de belangrijkste eigenschappen is het hebben van een ondernemersgeest. Dit stelt professionals in staat om proactief te zijn en kansen te identificeren waar zij hun expertise kunnen inzetten. Sterke interpersoonlijke en communicatieve vaardigheden zijn ook essentieel, omdat deze professionals vaak moeten samenwerken met verschillende stakeholders binnen een organisatie.

Naast deze vaardigheden is aanpassingsvermogen ook een cruciale eigenschap voor interim finance professionals. Ze moeten in staat zijn om zich snel aan te passen aan nieuwe omgevingen en om effectief te werken in diverse organisatiestructuren en bedrijfsculturen. Dit stelt hen in staat om snel waarde toe te voegen aan de organisaties waarvoor ze werken.

Het Opbouwen van een Sterk Netwerk

Het opbouwen van een sterk netwerk is een essentieel onderdeel van het zijn van een succesvolle interim finance professional. Door bij verschillende bedrijven te werken, krijgen professionals de kans om hun netwerk uit te breiden en nieuwe contacten te leggen.

Daarnaast kunnen ze branche-evenementen en online platforms zoals LinkedIn benutten om hun professionele netwerk te versterken.

Verschillende niveaus van Interim Finance Opdrachten

Interim finance opdrachten bestrijken een breed scala aan posities en niveaus, waaronder de interim finance opdracht. Ze variëren van junior posities zoals boekhouding en salarisadministratie tot senior rollen zoals financieel beheer en uitvoerende bestuursposities. Deze interim opdracht is beschikbaar in diverse sectoren, waardoor professionals de kans krijgen om ervaring op te doen in verschillende industrieën en functies.

Daarnaast bieden interim opdrachten ook de mogelijkheid voor een interimmer om te werken in verschillende financiële rollen, zoals:

 • Financieel Controller
 • Business Controller
 • Project Controller
 • CFO

De verantwoordelijkheden kunnen variëren, afhankelijk van de positie en de behoeften van de organisatie, maar ze bieden allemaal de kans om significante waarde toe te voegen en om een positieve impact te hebben op de organisatie.

Wat kan HighQ voor je betekenen als je overweegt om interim professional te worden?

Bij HighQ beginnen we met een uitgebreide kennismaking en bespreking van jouw ervaring en wat jou drijft. We zijn benieuwd naar jouw vaardigheden en de passie die je voor je werk hebt. Dit omvat meer dan alleen vakinhoudelijke kennis; het gaat ook om de bijdrage die je wilt leveren en de waarden die je nastreeft. Daarnaast voorzien we je van een scherp inzicht in de markt en de mogelijkheden die er voor jou liggen als interim professional. We adviseren je over tariefstelling, hoe je je cv kunt optimaliseren en de beste manieren om jezelf in de markt te zetten. Wanneer we een passende uitdaging vinden, stellen we je voor aan onze gewaardeerde opdrachtgevers.

Bij een matchmakingproces tussen (jou) de interim professional en een van onze opdrachtgevers wordt eerst een QuickScan uitgevoerd om de financiële afdeling te inventariseren. Dit proces omvat observaties en interviews, evenals analyse van systemen en procedures, om een duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie en de behoeften van de organisatie. Zo weet jij ook precies waar je aan de slag kunt gaan!

Zodra er een goede match is gevonden, begint de interim finance professional aan zijn of haar opdracht. Via HighQ hebben we de volgende functies beschikbaar voor interim professionals!

Bekijk via de volgende link alle vacatures: https://www.highq.nl/vacatures/intern/

De professional zal zijn of haar expertise en ervaring inzetten om de gestelde doelen te bereiken en waarde toe te voegen aan de organisatie binnen een specifiek project. Kom met ons in contact en start binnenkort al met jouw finance opdracht!

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief