HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

Top 10 Business Intelligence trends en ontwikkelingen in 2024

10 - 12 min leestijd

Top 10 Business Intelligence trends en ontwikkelingen in 2024

Het mag wel duidelijk zijn dat business intelligence de laatste jaren een opmars heeft gemaakt in het bedrijfsleven. Veel trends en ontwikkelingen hebben we al voorbij zien komen. Speciaal daarom, om dit nog beter in kaart te brengen hebben wij de top 10 business intelligence trends voor 2024 voor jou op een rijtje gezet.
Artikel 10 business intelligence trends in 2024

Inhoudsopgave

In dit artikel gaan we dieper in op de business intelligence trends en wat het voor invloed heeft op de financiële afdeling en de toekomst! Hieronder zie je een overzicht van de 10 business intelligence trends die we zullen behandelen. Het begrijpen van de business intelligence trends in 2024 is cruciaal voor organisaties die data analytics en technologische trends willen benutten om geïnformeerde beslissingen te nemen en voorop te blijven in de competitie..

Top 10 business intelligence trends 2024

Trend 1. Artificial Intelligence samen met Business Intelligence

Het mag wel duidelijk zijn dat artificial intelligence (ook wel AI) de afgelopen jaren een aardige opmars heeft gemaakt in veel sectoren. Het potentieel van deze uitvinding is volgens velen eindeloos en daarom ook een belangrijke trend voor Business Intelligence. Artificial intelligence zorgt er namelijk voor dat we taken als het analyseren van data volledig anders aan moeten pakken. Met de integratie van AI in BI and analytics, zien we een versnelling in trends zoals data automatisering, inclusief de automatisering van data science taken, hyperautomatisering, intelligente rapportage, voorspellende analyses, en de toepassing van AI om diverse bedrijfsprocessen te automatiseren. Artificial intelligence zal een grotere rol gaan spelen in het voorbereiden van ruwe data voor analyses, waardoor het proces van bijvoorbeeld data cleaning, integratie en transformatie geautomatiseerd kan worden en het dus een efficiënter enter proces wordt.

Maar hoe zit het dan met artificial intelligence samen met Business Intelligence? Met AI heb je als organisatie de mogelijkheid om een grote hoeveelheid aan data in een handomdraai te analyseren maar nog belangrijker trends en insights te identificeren die normaal over het hoofd gezien kunnen worden.

Daarnaast geeft AI dus de mogelijkheid om relevante informatie vanuit een grote hoeveelheid data te verduidelijken, analyseren en om daadwerkelijk beslissingen te nemen. Voor organisaties is dit natuurlijk niet iets om links te laten liggen. Want geen een bedrijf wil achterop raken ten opzichte van de concurrentie. Daarom is Artificial intelligence een grote trend in business intelligence.

Maar niets gaat zonder risico’s natuurlijk! Dus blijf je als organisatie daar wel van bewust. AI- en machine learning-systemen zijn momenteel nog niet zo ver gevorderd dat ze in staat zijn om de logica en gevoel achter beslissingen te begrijpen. Dit was je misschien al duidelijk, maar wie weet dat dit in de toekomst nog komen gaat.

Belangrijkste take aways artificial intelligence trend:

  • Omarm AI als organisatie en vertrouw op wat dit zal brengen maar zorg voor een goede begeleiding zodat je zelf de touwtjes in handen hebt.
  • In de opkomende jaren de verwachting is dat AI zich verder zal ontwikkelen en dat naast het analyseren van data ook op bedrijfsniveau beslissingen genomen kunnen worden.

Whitepaper: Business Intelligence – waarom is dat nodig?

Business Intelligence speelt een steeds grotere rol. Lees in onze whitepaper waarom jouw organisatie hiermee moet beginnen en wat de voordelen zijn.

Whitepaper BI Scan Mockup

Trend 2. Datakwaliteit & Datagedreven cultuur

In de moderne zakelijke wereld is het essentieel om data driven te zijn, aangezien dit niet alleen een ideaal is, maar een verwachting. Datakwaliteit is de laatste jaren steeds belangrijker geworden en voor de komende jaren ook een van de interessante business intelligence trends. In de essentie gaat het verbeteren van de nauwkeurigheid, precisie en betrouwbaarheid van de data in business intelligence systemen. Als organisatie zorgt dit ervoor dat je meer nauwkeurig inzicht hebt in de verschillende soorten data per afdeling en meer transparante informatie over de gehele bedrijfsprocessen.

Belangrijkste take away datakwaliteit trend:

  • De vraag naar nauwkeurig en betrouwbare data wordt steeds groter waardoor dit wordt gezien als een van de belangrijkste business intelligence trends in de komende jaren.

Whitepaper: Maak impact met data?

Haal meer uit je informatie & data en behaal jouw organisatiedoelstellingen door de inzet van business intelligence.

Whitepaper mockup Business Intelligence

Trend 3. Collaborative (samenwerkende) Business intelligence

Collaborative business intelligence is een samenwerking van BI tools en software. Deze integratie bevordert een effectievere samenwerking tussen verschillende toolings wat er vervolgens dus voor zorgt dat het gebruik hiervan effectiever kan gaan. Thanks to collaborative BI, het process wordt meer gesynchroniseerd met elkaar en er dus snel, goed geïnformeerd meerde beslissingen genomen kunnen worden, involving professionals from different departments in the decision-making process.

Zo kan je bijvoorbeeld je online business intelligence platform integreren met social media kanalen, microsoft teams en mailings. Zodat het delen van data sneller en efficiënter geregeld is. Daarnaast zorgt de integratie van real-time updates binnen business intelligence platforms ervoor dat je direct informatie kan delen en automatiseren met je team zodat belangrijke informatie snel gedeeld wordt. Microsoft Power BI is een voorbeeld van een business intelligence tooling en geeft gebruikers de mogelijkheid om informatie te automatiseren en gemakkelijk te integreren met andere toolings. Collaborative is dus een van de trends in business intelligence die de komende jaren nog veel terug zal komen.

Belangrijkste take away collaborative BI trend:

  • Collaborative BI zorgt voor het effectiever samenwerken tussen verschillende toolings zodat er sneller beslissingen genomen kunnen worden.

Trend 4. Mobile business intelligence

Mobile business intelligence wordt steeds belangrijker in de BI wereld en het zorgt ervoor dat data nog sneller toegankelijk is voor gebruikers. Deze business intelligence trend gaat puur om het creëren van mobiel vriendelijke BI applicaties zodat deze de data overal en op elk apparaat beschikbaar zijn voor haar gebruikers. De focus ligt dus op de snelle navigatie, toegang tot de relevante data en de datavisualisatie. Je kan het een beetje vergelijken met een mobiel vriendelijke website; goed geoptimaliseerde bedieningselementen, snelle response, gebruikersgemak op alle formaten van schermen en de mogelijkheid om gegevens in te zien ook wanneer je offline bent.

Belangrijkste take aways Mobile BI trend:

  • Zorg voor een mobiel geoptimaliseerde business intelligence tool/ dashboard zodat alle gebruikers vanaf overal toegang hebben tot de data.

Trend 5. Augmented analytics

Augmented analytics betreft een methode van data-analyse waarbij geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning worden ingezet om taken te automatiseren. Bijvoorbeeld de data voorbereiding, genereren van inzichten en het delen van die inzichten. Dit stelt bedrijven in staat om uit hun data bruikbare inzichten te halen en op basis daarvan actie te ondernemen.

Het grootste verschil tussen augmented analytics en “traditionele analysemethodes” ligt in het automatiseren van het process en de bruikbaarheid. Je raad het al, bij traditionele analyses draait het vaak om handmatige stappen waardoor er meerdere vaardigheden en kennis vereist zijn van statistiek en data analytics. Dit kan voor problemen zorgen als je bedrijf grote hoeveelheden aan datasets moet verwerken.

Daarom is deze business intelligence trend zo belangrijk, het automatiseert namelijk grote delen van dit process. Dit biedt dus de mogelijkheid om data-analyses sneller en efficiënter te laten verlopen. Daarnaast zorgt het er ook voor dat het process van data-analyses wordt versimpeld waardoor er minder kennis en achtergrond in data analytics etc nodig is. Het is dus toegankelijker voor gebruikers en vereist minder vaardigheden dan voorheen.

Belangrijkste take aways augmented analytics trend:

  • Versimpeld en automatiseert het process van data analytics waardoor iedereen er mee aan de slag kan!

Trend 6. Natural language processing (NLP)

Natural language processing (natuurlijke taal verwerking), of ook wel NLP is de laatste jaren steeds belangrijker geworden bij bedrijven. Het vraagt namelijk om een geheel andere aanpak van data analyses met de focus vooral op taal. Het zorgt er namelijk voor data machines de menselijke taal kunnen begrijpen, interpreteren, genereren en erop kunnen reageren op een juiste en zinvolle manier. Een voorbeeld van een software die hiervan gebruikt maakt is bijvoorbeeld ChatGPT.

De integratie van NLP in business intelligence heeft een grote impact op hoe besluitvormers met data omgaan. NLP geeft namelijk de mogelijkheid om te communiceren met een software zoals je communiceert met een ander persoon. Dit zorgt dan natuurlijk voor meer toegankelijkheid en een sneller process van data analyses.

Natuurlijke taalverwerking is dus cruciaal in de opkomst van conversatie-analyse. Met chatbots en spraakassistenten kunnen besluitvormers directe vragen stellen of opdrachten geven aan hun data anlayse tool in sprekende taal. De software biedt vervolgens begrijpelijke inzichten op basis van de zoekopdracht. Dit process vereenvoudigt het proces van data onderzoek, waardoor je als manager je focus kan verleggen naar de besluitvorming in plaats van het begrijpen van complexe data-interfaces.

Belangrijkste take aways NLP trend:

  • Betere en snellere toegankelijkheid voor het analyseren van grote hoeveelheden data.

Trend 7. Data storytelling

Het analyseren van data is belangrijk maar het daadwerkelijk interpreteren en snappen is nog veel belangrijker. Hoe zorg je ervoor dat je een grote hoeveelheid data op de juiste manier overbrengt? Inderdaad… Storytelling!

Data-analyse helpt gebruikers inzichten te ontdekken en daar acties aan te verbinden. Deze acties kunnen bijvoorbeeld besluitvormingen sturen en zijn uiteindelijk het einddoel van het gehele business intelligence proces. Het omzetten van inzichten in daadwerkelijke acties is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarvoor kan storytelling worden ingezet! een manier om context toe te voegen aan statistieken en data sets. Door een verhaal toe te voegen worden de acties inzichtelijker voor de eindgebruiker en wordt de kans op het overdragen van foutieve informatie kleiner. In ons artikel “de kracht van datavisualisatie voor impactvolle beslissingen” vertellen we je meer over waarom data storytelling een van de belangrijkste business intelligence trends is van de afgelopen jaren.

Deze business intelligence trend zal de komende tijd nog wel vaker terug komen omdat het de manier veranderd waarop bedrijven data gebruiken, inzichtelijk te maken en te delen. Steeds meer bedrijven zullen deze aanpak benutten om inzichten meer toepasbaar te maken voor hun situaties.

Belangrijkste take aways Data storytelling trend:

  • Data storytelling wordt een steeds belangrijker onderdeel van het delen van data zodat de juiste besluiten genomen kunnen worden.

Trend 8. Gegevensbeheer (data governance)

Data governance is cruciaal voor elk bedrijf. Het vormt de ruggengraat van datamanagement door processen, operationele structuren en architectuur te definiëren. Door de kracht van technologieën, processen en mankracht te benutten, zorgt data governance voor volledige, betrouwbare en veilige gegevens.

De impact van gegevensbeheer is voelbaar op alle niveaus binnen een organisatie: operationeel, strategisch en tactisch. Vandaar dat veel bedrijven gegevensbeheer (data governance) programma’s hebben geïmplementeerd om nauwkeurige data efficiënt te gebruiken. Het opbouwen van vertrouwen en het maximaliseren van de waarde van business intelligence zijn slechts enkele redenen achter deze opkomende trend.

Met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 is de noodzaak van goede data governance programma’s groter dan ooit.

Trend 9. Blockchain met Business intelligence

De toenemende bi trends van het integreren van blockchain technologie in business intelligence (BI) heeft veelal te maken met het potentieel om de betrouwbaarheid, veiligheid en traceerbaarheid van gegevens te verbeteren.

Blockchain is oorspronkelijk ontwikkeld om als onderliggende technologie van cryptocurrency te dienen. Het is een gedecentraliseerde versleuteld systeem en staat vooral bekend om transacties veilig en onveranderbaar op te slaan.

Wanneer blockchain wordt geïntegreerd met business intelligence tools, opent dit mogelijkheden voor meer vertrouwen in de data. Het stelt organisaties in staat om gegevens op een veilige manier te delen en te verifiëren, waardoor de integriteit van informatie wordt vergroot. Deze integratie kan ook helpen bij het traceren van gegevensstromen doorheen verschillende bedrijfsprocessen, wat cruciaal is voor transparantie en compliance.

De combinatie van blockchain en BI biedt ook kansen voor verbeterde analyses en betere besluitvorming. Het stelt gebruikers in staat om toegang te krijgen tot vertrouwde en gedecentraliseerde gegevensbronnen, waardoor ze meer nauwkeurige en betrouwbare analyses kunnen uitvoeren.

Hoewel deze trend nog in ontwikkeling is, zien veel bedrijven het potentieel van het integreren van blockchain in hun BI-processen als een manier om de betrouwbaarheid van gegevens te vergroten, de veiligheid te verbeteren en meer inzicht te verkrijgen in hun bedrijfsactiviteiten.

Welke toegevoegde waarde heeft blockchain op de financiële functie?

Sinds 2017 zijn de termen ‘bitcoin’ en ‘blockchain’ bij het grote publiek niet meer weg te denken. In onze whitepaper leer je wat de waarde hiervan is in de financiële wereld.

Whitepaper HighQ - blockchain Mockup

Trend 10. Business Intelligence voor sales, marketing & finance afdelingen!

Business Intelligence (BI) heeft een sterke opkomst doorgemaakt in marketing, sales en finance afdelingen vanwege de waarde die het biedt in het verkrijgen van inzichten, het nemen van datagestuurde beslissingen en het optimaliseren van processen.

Voor de marketingafdeling: BI biedt diepgaande data quality analyses van klantgedrag, voorkeuren en trends. Het stelt marketeers in staat om hun campagnes nauwkeuriger te richten, klantsegmentatie te verbeteren en de effectiviteit van marketinginspanningen te meten. Door BI-tools te gebruiken, kunnen marketeers real-time gegevens benutten om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden.

Voor de salesafdeling: BI voorziet verkoopteams van waardevolle inzichten in klantinteracties en prestaties. Het helpt bij het identificeren van kansen, het volgen van verkoopprestaties, het voorspellen van trends en het begrijpen van klantbehoeften. Dit stelt verkoopteams in staat om hun verkoopstrategieën te verfijnen en hun benadering van klanten te personaliseren.

Voor de financeafdeling: BI-tools bieden diepgaande analyses van financiële gegevens, cashflowmanagement, budgettering en voorspellende analyses. Het helpt financiële teams bij het identificeren van trends, risico’s en kansen, het optimaliseren van uitgaven en het maken van strategische financiële beslissingen.

De trend in deze afdelingen draait om het gebruik van geavanceerde analysetools, dashboards en voorspellende modellen om snel inzichten te verkrijgen, datagestuurde beslissingen te nemen en de operationele efficiëntie te verbeteren. Door BI te integreren, kunnen deze afdelingen beter presteren, processen stroomlijnen en hun strategieën aanpassen aan veranderende marktomstandigheden, wat leidt tot concurrentievoordeel en groei.

Opzoek naar meer informatie?

De wereld van business intelligence staat dus voor grote veranderingen. Een aantal van deze trends spelen natuurlijk al een langere tijd en zijn niet nieuw voor 2024 maar op basis van onze expertise en markt kennis voorspellen wij dat deze trends ook zeker in 2024 een grote rol gaan spelen. Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze consultants!

Wil je meer lezen over business intelligence en Power BI? We hebben meerdere interessante blogs geschreven:

-> Microsoft Power BI: alles wat je moet weten!

-> Business Intelligence onder de moterkap

-> Dashboarding voor snelgroeiende bedrijven

-> Aan de slag met Power BI: tips & tricks

Whitepaper: Business Intelligence – waarom is dat nodig?

Business Intelligence speelt een steeds grotere rol. Lees in onze whitepaper waarom jouw organisatie hiermee moet beginnen en wat de voordelen zijn.

Whitepaper BI Scan Mockup

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief