HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

10 Trends en ontwikkelingen in de financiële sector 2024 – 2030

6 - 8 min leestijd

10 Trends en ontwikkelingen in de financiële sector 2024 – 2030

De Financiële sector is een branche die volop in beweging is. Dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Wij hebben voor jou de 5 belangrijkste trends in de financiële sector voor 2024 opgesteld. De trends zijn geïdentificeerd op basis van veranderingen die wij zien in de markt.
10 trends ontwikkelingen financiële sector 2024

Inhoudsopgave

De Financiële sector is een branche die volop in beweging is. Dit zal de komende jaren alleen nog maar toenemen. Wij hebben voor jou de 10 belangrijkste trends in de financiële sector voor de komende jaren opgesteld. De trends zijn geïdentificeerd op basis van veranderingen die wij zien in de markt en hiermee proberen we je een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de toekomst van finance.

1. Digitalisering & data

Data & digitalisering zijn een belangrijke factor in de financiële sector. De toename van het generen, verwerken en benutten van data neemt alleen maar toe. De reden hiervan? Het benutten van de toenemende mogelijkheden van datagebruik zorgt voor optimalisatie van bedrijfsprocessen en een verbetering van de dienstverlening en de winstgevendheid.  

De snelle opkomst van data gebruik is echter niet zonder risico’s. Zo moet er rekening gehouden worden met het borgen van hoge datakwaliteit. Op de juiste manier data verzamelen, opslaan en gebruiken. Daarnaast moet elke onderneming sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens.

Binnen de trend van digitalisering rukken steeds vaker nieuwe geavanceerde technologieën op als kunstmatige intelligentie en blockchain. Blockchain kan worden omschreven als een digitale, gedistribueerde database, geschikt voor het verwerken van transacties tussen twee of meer partijen. In 2022 zal blockchain steeds belangrijker worden in de financiële sector.

Benieuwd naar wat blockchain voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan onze blog over “blockchain in finance” waarin we uitleggen wat blockchain precies inhoudt en wat de waarde van blockchain is in de financiële sector.

Welke toegevoegde waarde heeft blockchain op de financiële functie?

Sinds 2017 zijn de termen ‘bitcoin’ en ‘blockchain’ bij het grote publiek niet meer weg te denken. In onze whitepaper leer je wat de waarde hiervan is in de financiële wereld.

Whitepaper HighQ - blockchain Mockup

2. Verduurzaming

De afgelopen jaren zijn er op internationaal niveau veel afspraken gemaakt met betrekking tot verduurzaming. Zo hebben 28 lidstaten het VN-Klimaatakkoord van Parijs ondertekend. Om deze doelstellingen te behalen moeten veel sectoren anders te werk gaan. Denk bijvoorbeeld aan de landbouw en de woningbouw sector. Die hebben strengere regels gekregen om de C02 uitstoot te verminderen. Door deze regels kunnen bepaalde activiteiten niet meer op grote schaal plaatsvinden waardoor het nadelig is voor de bedrijfsvoering. Dit heeft impact op de werkwijze van de financiële sector. Zo moet er rekening gehouden worden met; de assets, financieringsmodellen en verslagleggingen.  

De verduurzaming van de economie gaat gepaard met een grote vraag naar financieringsmogelijkheden. Om de doelstellingen van het klimaatakkoord te halen zijn er in alle sectoren investeringen nodig. De financiële sector bepaald mede door financieringen en beleggingen de snelheid van de transitie naar een duurzame economie.  

In onze blog “Duurzame regelgeving; rapporteren over klimaat” leggen we meer uit over de impact hiervan op financiële afdelingen.

3. Crypto

Crypto heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld. Crypto, ook wel digitaal geld genoemd wordt op een decentrale manier tussen verschillende gebruikers verstuurd of uitgewisseld. Door crypto is de persoon zelf in “macht” voor het veiligstellen van het kapitaal. Het beleggen in deze digitale munten wordt als maar populairder en zal de komende periode alleen maar toenemen. Voorheen ging het vaak om consumenten die geïnteresseerd zijn in crypto. Nu zien we steeds meer interesse vanuit veelal professionele partijen die beleggingen en investeringen doen in deze digitale munt.  

Ondanks de populariteit brengt investeren in crypto ook risico’s met zich mee door de hoge volatiliteit van de waardering. De koers van een bepaalde munt kan sterk fluctueren door invloeden van berichtgevingen. Hierdoor is het erg aantrekkelijk om te investeren, maar brengt het ook veel risico’s met zich mee.

In 2022 zal er een nieuwe EU-verordening in werking treden die volledig is gefocust op crypto. De wetgeving Markets in Crypto-assets Regulation (MiCAR) moet ervoor zorgen dat de toepassingsmogelijkheden van blockchain technologie volledig benut wordt en dat risico’s geïdentificeerd worden. Interessant om in de gaten te houden.

4. De rol van banken

De rol van banken gaat de komende jaren drastisch veranderen volgens recruitment bedrijf Hays. In een aantal scenario’s wordt geschat dat in 2030 de banken 1/3 van hun waarde hebben verloren aan startups die gebruik maken van slimme technologische ontwikkelingen. Momenteel worden 98% van de ontwikkelde financiële apps gemaakt door andere bedrijven in plaats van banken. De rol van banken gaat steeds verder verdwijnen met de opkomst van nieuwe technologieën en ontwikkelingen. FinTech bedrijven zijn van grote invloed op deze trend. In het volgende onderdeel bespreken we deze trend.

5. Opkomst van FinTech bedrijven

FinTech is een combinatie van de woorden “financieel” en “technologie”. De term FinTech is relatief nieuw en houdt in dat financiële processen worden ondersteund of versneld door technologische ontwikkelingen. Hierdoor kunnen bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd ten opzichte van de traditionele manier van uitvoering.

In 2022 zal de opkomst van FinTech bedrijven alleen maar groter worden. Door de snelle opkomst van deze bedrijven wordt er zelfs verwacht dat over 5 jaar de positie van banken volledig is overgenomen door FinTech bedrijven. Een aantal voorbeelden van diensten en services zijn:

  • Digitaal krediet en lenen
  • Mobiel bankieren
  • Mobiel betalen
  • Cryptocurrency & blockchain
  • Verzekeringen
  • Handelen

6. Ontwikkeling van Robot-economie

In de komende jaren zal er meer werk uit handen worden genomen door robots en software. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de “normale” werknemer moet gaan concurreren met deze nieuwe technologische ontwikkeling. Maar is dat wel zo? En raken werknemers in verschillende sectoren als landbouw, finance en IT dalijk hun banen kwijt? Er gaan veranderingen plaatsvinden in verschillende sectoren en voor banen. Door de ontwikkeling van robots ontstaan er veel nieuwe mogelijkheden als het ontwikkelen, onderhouden, programmeren van de robots. Daarnaast ontstaan er nieuwe banen gebaseerd op een nieuw soort klantbehoefte zo kan een 3D print-expert haar klanten helpen bij het printen van producten en een smart city ontwerper bij het inrichten van wijken voor gemeentes. De ontwikkeling van robots gaat voor een grote verandering zorgen op de arbeidsmarkt maar zorgt ook voor een verandering in prijzen omdat de productie van diensten en goederen aanzienlijk goedkoper zijn vergeleken met huidige werknemers.

7. Arbeidsmarkt

Voor de financiële sector gaat er veel veranderden op het gebied van werknemers en hun talenten. Eerder behandelde we al dat er nieuwe banen ontstaan door robotisering waardoor werknemers andere functies op zich gaan nemen. Doordat de komende jaren de industrie meer en meer groeit naar een data gedreven industrie moeten de werknemers hierin meegroeien. Daarom is het belangrijk binnen de sector dat gevestigde werknemers en nieuwe talenten zich blijven ontwikkelen op het gebied van data en digitalisering.

 

8. Artificial intelligence

Inde afgelopen jaren zijn steeds meer handelingen digitaal geworden, zo betalen we tegenwoordig met onze telefoons, maken we met 1 handeling geld over naar derden en hebben we meer inzicht in financiële plannings systemen. AI speelt hierin een grote rol, momenteel zorgt AI al voor financiële adviezen, managen van investeringen en het stroomlijnen van klant ervaringen. De komende jaren zal AI in nog veel meer takken van de financiële sector haar wortels nestelen. Zo kan artificial intelligence klanten gaan helpen bij het maken van de juiste financiële keuzes, zorgen voor real time data en kan gepersonaliseerde portfolio’s ontwikkelen.

 

9. De intermediair belangrijker dan ooit

Door de ontwikkeling in aanbod van nieuwe diensten en producten ontstaan er nieuwe kansen in de financiële sector. Daarnaast groeit het aantal overnamens van financiële bedrijven de afgelopen jaren flink waardoor de vraag naar kennis over verschillende specialisaties stijgt. Deze bedrijven schakelen daarom vaak een intermediair in voor hun kennis en adviezen. Het inschakelen van een externe specialist zorgt ervoor dat ze de kennis zelf niet in huis hoeven halen. Hierdoor zal de vraag naar intermediairs de komende jaren blijven stijgen en wordt deze functie belangrijker dan ooit.

 

10. Cyber aanvallen

De financiële sector is een van de sectoren waar een hoge kans is op cyberaanvallen. Helaas hebben deze aanvallen in de afgelopen jaren regelmatig plaatsgevonden. Door alle technologische ontwikkelingen en de oplettendheid bij financiële organisaties komen dit soort aanvallen steeds minder vaak voor. Het is voor financiële instellingen belangrijk om hun belangrijke gegevens goed te beschermen tegen deze aanvallen. Het beschermen van persoonsgegevens en bankinformatie tegen cyber aanvallen wordt steeds beter waardoor er steeds minder aanvallen plaatsvinden.

Meer informatie?

Bent u na het lezen van deze blog benieuwd naar uw mogelijkheden van HighQ? Of wilt u meer informatie over een van onze diensten en oplossingen? Of wilt u meer te weten komen over deze onze consultancy diensten? Neem dan direct contact met ons op. De consultants van HighQ kunnen u meer vertellen over deze onderwerpen.

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief