Order to cash: het proces onder de loep

Wat is order to cash

Het order to cash proces is iets waar vrijwel alle ondernemingen mee te maken hebben. Maar wat is het eigenlijk precies, wat houdt een geoptimaliseerd O2C-proces in en wat zijn daar de voordelen van? En hoe brengt HighQ order to cash verder? Dat behandelen we in deze blog.

Wat is order to cash

Order to cash, kortweg O2C, staat letterlijk voor het proces van klantbestelling tot aan betaling. Dit proces loopt langs de momenten van order, facturatie, debiteuren beheer, incassatie en uiteindelijk rapportage. Dit is een proces dat voortdurend in beweging is en erg onderhevig is aan verandering. Verkoopprocessen lenen zich bij uitstek voor efficiencyverbeteringen. Optimalisatie van het order 2 cash proces is dus voor vrijwel alle bedrijven cruciaal. Waar order 2 cash gaat over het proces van klantaankopen, gaat purchase 2 pay over het inkoopproces. Wij schreven ook een blog over het purchase 2 pay proces, deze vind je hier.

De voordelen

Dit lijkt een erg simpel proces. Toch is er vaak veel winst te behalen in de efficiëntie en het bewaren van overzicht. Dankzij het automatiseren van het order 2 cash proces kun je als onderneming kostenbesparingen en procesverbeteringen realiseren, wat leidt tot snellere betalingen, meer grip en lagere kosten. Doordat je efficiënter te werk gaat, kun je als resultaat meer orders kunt verwerken en dus meer omzet realiseren.  

Het O2C verbeteren

Is jouw debiteurenadministratie op orde? Worden de geleverde goederen, diensten en verrichting tijdig en juist gefactureerd? Incasseer je ook tijdig de openstaande facturen? Hoe ga je om met disputen en reclames? En voldoet je verkoopadministratie eigenlijk nog aan de actuele wet- en regelgeving? Dat zijn vragen die je je als onderneming stelt tijdens de procesoptimalisatie van order 2 cash. Het volledige order 2 cash proces ziet er als volgt uit:

  1. Klantbestelling
  2. Orderafhandeling
  3. Facturatie
  4. Debiteuren beheer
  5. Incassatie
  6. Registratie
  7. Rapportage

Hoe brengt HighQ order 2 cash verder?

De basis van een optimaal Order to Cash proces ligt bij een goede order- en contracten administratie. Dit vraagt om de juiste vorm van digitalisering en automatisering en om betrokken en goed opgeleide medewerkers. HighQ komt bij je aan tafel om je te helpen met het organiseren en automatiseren van het totale Order to Cash proces en het opleiden en coachen van de medewerkers. Onze HighQ professionals kunnen ook als projectleider voor dit traject bij je aanschuiven.

Bij HighQ kijken we verder. Vaak zit er veel geld vast in werkkapitaal. Het hebben van financiële ruimte is een kostbaar goed en kan bijdragen aan de verdere groei van je organisatie. HighQ heeft daarom een CashFlow Scan ontwikkeld om het inzicht in de cashflow situatie bij je organisatie te vergroten. Onze professionals komen graag bij je aan tafel om je te ondersteunen bij het uitvoeren van een cashflow analyse, het identificeren van verbeter gebieden (inclusief quick wins!) en het opstellen van een concreet actieplan om de verbeteringen te realiseren.

Zo brengt HighQ Order to Cash verder!

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Aanmelden nieuwsbrief