HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.

Zo biedt management-informatie scale-ups meer inzicht

managementinformatie scale-ups

Managementinformatie voor scale-ups en groeibedrijven moet gericht zijn op het bieden van inzicht. Zodat ze de juiste beslissingen kunnen nemen en groei kunnen bevorderen. Maar wat zijn nu de grootste informatiebehoeften voor deze organisaties? Daar krijg je in deze blog antwoord op. Ook krijg je een tienstappenplan om deze informatievoorziening succesvol op te zetten.

Belangrijkste informatiebehoeftes

Bij HighQ zien wij dat er veel overlap is in de informatiebehoeftes bij scale-ups. Eén van de belangrijkste manieren om voor hen door te groeien is immers door te weten welke informatie je in huis hebt en hier verstandig op in te spelen. Daarom vind je hier een lijst van hun vijf meest voorkomende behoeftes.

 1. Financiële rapportage: Scale-ups hebben gedetailleerde financiële informatie nodig om hun kasstroom, winst- en verliesrekening en balans te beheren. Dit omvat ook prognoses en budgetvergelijkingen om te zorgen voor financiële stabiliteit en groei.
 2.  Klant- en marktanalyse: Inzicht in klantgedrag, markttrends en concurrentie is cruciaal. Deze informatie helpt bij het aanpassen van marketing- en verkoopstrategieën en het identificeren van nieuwe kansen.
 3. Operationele gegevens: Efficiënte operaties zijn van essentieel belang voor groei. Managementinformatie moet informatie verschaffen over de productie, voorraadbeheer, leveringsketen en klantenservice.
 4. Verkoop- en marketinganalyses: Gedetailleerde informatie over de prestaties van verkoop- en marketingcampagnes, klantacquisitie en conversieratio’s helpt bij het identificeren van de meest rendabele strategieën.
 5. Klanttevredenheid en feedback: Het monitoren van klanttevredenheid en het verzamelen van feedback is essentieel om de producten en diensten voortdurend te verbeteren en klantloyaliteit te bevorderen.

Managementinformatie voor scale-ups

Goede managementinformatie stelt scale-ups en snelgroeiende organisaties in staat om proactief te reageren op veranderingen, risico’s te beheren en groeistrategieën aan te passen. Het gebruik van geavanceerde analyses en business intelligence-tools kan hen helpen om gegevens effectief te benutten en de juiste beslissingen te nemen in een snel veranderende omgeving. Dit vraagt om vroegtijdig anticiperen op aanschaf en inrichting van systemen.

Het opzetten van een goede informatievoorziening voor scale-ups vereist een  gestructureerde aanpak, zodat de juiste gegevens beschikbaar zijn voor besluitvorming op alle niveaus van het bedrijf. Hier zijn tien stappen om een effectieve informatievoorziening op te zetten:

 1. Definieer jouw doelstellingen: Begin met het identificeren van de belangrijkste doelstellingen en de informatiebehoeften die daarmee samenhangen. Wat wil je bereiken met jouw informatievoorziening? Dit kan variëren van financiële stabiliteit tot groeistrategieën en klanttevredenheid.
 2. Identificeer de belangrijkste KPI’s: Bepaal de belangrijkste prestatie-indicatoren (KPI’s) die relevant zijn voor jouw doelstellingen. Dit kunnen financiële KPI’s zijn, zoals omzetgroei en winstmarges, maar ook operationele KPI’s zoals voorraadomzet en klantbehoud.
 3. Selecteer de juiste tools: Kies de juiste software en tools voor dataverzameling, analyse en rapportage. Populaire opties zijn business intelligence-tools zoals Tableau, Power BI, Qlick en Google Data Studio.
 4. Gegevensverzameling en -integratie: Zorg ervoor dat jouw systemen gegevens verzamelen en integreren vanuit verschillende bronnen, zoals verkoop, marketing, financiën en operationele systemen. Dit vermindert handmatig werk en verbetert de nauwkeurigheid.
 5. Gegevenskwaliteit: Besteed aandacht aan gegevenskwaliteit. Zorg ervoor dat gegevens consistent, actueel en nauwkeurig zijn. Dit kan de betrouwbaarheid van jouw rapporten verbeteren.
 6. Dashboards en rapportage: Ontwikkel dashboards en rapporten die de belangrijkste KPI’s visueel weergeven. Deze moeten gemakkelijk te begrijpen zijn voor alle belanghebbenden, van het managementteam tot teamleden.
 7. Gegevensbeveiliging en privacy: Bescherm gevoelige bedrijfsgegevens en voldoe aan de wettelijke voorschriften voor gegevensprivacy. Implementeer beveiligingsmaatregelen en zorg voor toegangscontrole tot jouw gegevens.
 8. Training en bewustwording: Zorg ervoor dat jouw team goed met deze tools kan werken en weet hoe ze gegevens moeten interpreteren. Training en bewustwording zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat de informatievoorziening effectief wordt gebruikt.
 9. Continue evaluatie: Blijf de informatievoorziening evalueren en aanpassen aan veranderende behoeften en omstandigheden. Nieuwe KPI’s kunnen relevant worden naarmate het bedrijf groeit, dus wees flexibel in uw aanpak.
 10. Schaalbaarheid: Zorg ervoor dat uw informatievoorziening schaalbaar is en kan meegroeien met uw bedrijf. Dit omvat het upgraden van tools en systemen naarmate uw gegevensbehoeften groter worden.

Door deze stappen te volgen, zet je als scale-up een solide informatievoorziening op die helpt om goed geïnformeerde beslissingen te nemen en hun groeiplannen met vertrouwen te realiseren.

Krijg meer grip op je organisatie

Het is belangrijk om de informatievoorziening voortdurend te onderhouden en te verbeteren om de concurrentie voor te blijven en succesvol te blijven groeien. Bij HighQ maken wij impact met data en denken wij graag mee hoe wij jouw informatiebehoefte naar een hoger plan kunnen tillen.

In onze whitepaper ‘Roadmap naar structureel inzicht’ krijg je door middel van vijf centrale vragen meer stuurinformatie en grip op je organisatie. Download het nu voor nieuwe inzichten!

Op zoek naar meer informatie?

Ben je na het lezen van deze blog op zoek naar meer interessante artikelen? Onze meest recente artikelen zijn:

-> Microsoft Power BI: alles wat je moet weten!

-> Business Intelligence onder de moterkap

-> Dashboarding voor snelgroeiende bedrijven

-> Aan de slag met Power BI: tips & tricks

-> Top 10 Business Intelligence trends 2024

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Aanmelden nieuwsbrief