Zoals je thuis werkt, werk je nergens!

Thuiswerken tips

Door de laatste ontwikkelingen in ons land als gevolg van het COVID-19 virus werken er veel mensen thuis. Het risico om besmet te raken of om andere te besmetten willen veel mensen, wat begrijpelijk is, niet lopen. Ook de overheid heeft een officieel advies hiervoor uitgegeven, namelijk: als het enigszins kan, kom niet naar je werk. Omdat dit advies waarschijnlijk voor een langere periode zal aanblijven is het van belang dat er thuis een werkomgeving wordt gecreëerd waarbij er productief gewerkt kan worden.

Een optimale werkomgeving creëren kan natuurlijk per persoon verschillend zijn. Zo kan je het zelf prettig vinden om met een kladblok te werken voor bijvoorbeeld een takenlijst of aantekeningen, en heeft je collega juist behoefte aan een leeg bureau met alleen een beeldscherm, toetsenboord en muis erop. Ondanks deze verschillen kunnen de onderstaande tips je op weg helpen om productief vanuit huis te werken.

  1. Probeer elke dag op tijd op te staan. Het is heel verleidelijk om een uurtje langer te blijven liggen om vervolgens iets langer door te werken. Het is voor je productiviteit en energieniveau echter belangrijk om je routine vast te houden. Om je routine te behouden kan het ook helpen om jezelf aan te kleden alsof je naar je werkt gaat.
  2. Sla het ontbijt niet over. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar een kwart van de Nederlanders tussen de 20 en 65 jaar blijkt het ontbijt over te slaan. Een goed ontbijt geeft je de nodige energie om geconcentreerd te kunnen werken.
  3. Vul je dag verstandig in. Ook dit is per persoon verschillend. De één is een ochtendmens en zal dus het meeste werk kunnen verzetten in de ochtend, terwijl de andere iets meer moeite heeft met het opstarten. Plan de belangrijkste taken van de dag op het moment in wanneer jij het actiefst- en meest geconcentreerd kan werken.
  4. Plan pauzes in. Het is niet realistisch om gedurende een hele dag je concentratie te behouden. Plan daarom pauzemomenten in waarbij je even wat anders kan doen, zoals de hond uitlaten, in te loggen op social media, een gesprek te voeren met je partner die ook thuis werkt of om de kinderen wat aandacht te geven.
  5. Over kinderen gesproken. Naast het feit dat er veel bedrijven over zijn gegaan op het thuis werken zijn ook de scholen dicht. Om tijdens de werkuren niet continu gestoord te worden door de kinderen kan ervoor gekozen worden om kinderen een eigen “werkplek” te geven in het huis. Hier kan bijvoorbeeld speelgoed liggen dat in de ochtend samen is uitgezocht en hoeft niet per se al te dicht bij je eigen werkplek te zijn mits dit mogelijk is.
  6. Creëer een comfortabele werkplek. Met de laptop op de bank zitten is heel verleidelijke, maar ten eerste niet goed voor je rug/schouders en gaat ten koste van de productiviteit. Het creëren van een eigen kantoortje is zeker voor deze langere tijd een aanrader. In de ideale situatie staat er thuis een bureau waaraan je in alle rust kan werken, maar wanneer deze luxe er niet is kan de keukentafel ook voldoen.
  7. Gebruik maken van een monitor. Naast het werken met een laptop kan een tweede scherm de productiviteit verhogen. De kans bestaat dat er op je werk/opdracht ook al gebruik wordt gemaakt van een tweede scherm en dat je deze (tijdelijk) mee naar huis kan nemen, anders is het wellicht handig om er eentje aan te schaffen. Let hierbij wel op het formaat (op de meeste kantoren wordt een 24-inch monitor gebruikt). Meer tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van een monitor zijn hier te vinden.
  8. Communiceren met collega’s, klanten of leveranciers. Ook tijdens het thuiswerken moet er af en toe nog vergaderd/overlegd worden. Er zijn verschillende programma’s en apps waarmee je dit kan doen, hieronder een klein overzichtje daarvan.

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Aanmelden nieuwsbrief