HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

Ontdek de verschillende soorten data in jouw bedrijf

6 - 8 min leestijd

Ontdek de verschillende soorten data in jouw bedrijf

Begrijpen welke soorten data er zijn, is cruciaal voor elke onderneming die streeft naar datagedreven succes. In dit artikel duiken we in de wereld van welke soorten data er zijn, en bieden we praktische inzichten hoe je hier mee aan de slag kan. We zullen de verschillende categorieën van data verkennen, hoe deze kunnen worden ingezet om strategische bedrijfsdoelstellingen te ondersteunen, en welke tools en technieken er beschikbaar zijn om de waarde uit je data te maximaliseren. Of het nu gaat om klantgegevens, financiële cijfers, operationele statistieken of marktonderzoeksresultaten, door een beter begrip te krijgen van de verschillende datatypen, kan je organisatie gerichte acties ondernemen en de concurrentie een stap voor blijven.
Soorten data in je bedrijf

We behandelen de volgende onderdelen:

Wat is data en waarom is het belangrijk?

Welke soorten data zijn er?

Voorbeelden van soorten data in je organisatie

Data transformeren naar betere bedrijfsinzichten met Power BI

Waarom heb je een Power BI dashboard nodig?

Wat is data en waarom is het belangrijk?

Data is onbewerkte informatie die, wanneer geanalyseerd en geïnterpreteerd, waardevolle inzichten en trends aantoonbaar kan maken. Stel je voor dat je een grote set data hebt met informatie die geanalyseerd moet worden om daar de juist bedrijfskeuzes uit te kunnen maken. Data-analyse kan je in dit geval helpen om grote hoeveelheden data te kunnen begrijpen. Met behulp van data analytics, waaronder descriptive analytics en predictive analytics, kan je als organisatie:

 • Diepere inzichten krijgen in je klanten.
 • Trends en patronen ontdekken.
 • Kosten verminderen.
 • Werkzaamheden efficiënter maken.

Maar waar komt al deze data vandaan? Het antwoord is eenvoudig: overal! Of het nu gaat om historische gegevens, sociale media data of experimentele data, er zijn veel verschillende soorten data beschikbaar die kunnen worden gebruikt om waardevolle inzichten te verkrijgen. Dus ook in jouw organisatie zijn er veel soorten data.

Welke soorten data zijn er?

Welke soorten data zijn er?

Er zijn twee hoofd soorten data: gestructureerde en ongestructureerde data. Gestructureerde data is data die voldoet aan een vooraf gedefinieerd datamodel, zoals discrete data, terwijl ongestructureerde data geen specifieke structuur volgt.

Laten we eens dieper ingaan op deze twee soorten data en hoe ze ons kunnen helpen om betrouwbare en waardevolle inzichten te verkrijgen.

Gestructureerde data

Gestructureerde data is de ruggengraat van elke data-analyse. Het is data die voldoet aan een vooraf gedefinieerd datamodel en wordt vaak gevonden in Excel-datasets of relationele databases. Dit type data kan eenvoudig georganiseerd en geanalyseerd worden, wat het een ideale keuze maakt voor bedrijven die op zoek zijn naar snelle en betrouwbare inzichten. In tegenstelling tot ruwe data, die ongestructureerd en moeilijker te verwerken is, biedt gestructureerde data een efficiëntere basis voor data-analyse.

Gestructureerde data kan vele vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld gegevens bevatten van sociale media, zoals likes, shares en reacties op berichten, evenals gegevens die mensen invoeren via de computer, zoals naam, leeftijd en enquêteantwoorden. De mogelijkheid om deze data gemakkelijk te analyseren door machine learning toepassingen en de georganiseerde aard ervan, vergemakkelijkt de analyse van gegevens en het verkrijgen van inzichten.

Ongestructureerde data

Het beheren en analyseren van ongestructureerde data, zoals continue data, gaat over data die geen vaste structuur heeft. Deze vorm van data kan bestaan uit:

 • Tekstbestanden
 • E-mails
 • Logboeken
 • Word-documenten
 • PowerPoint-presentaties
 • Instant messages

Er zijn nog veel meer vormen van ongestructureerde data. Maar dit zal je een algeheel overzicht geven van wat we er mee bedoelen. Hoewel ongestructureerde data moeilijker te beheren en te analyseren is dan gestructureerde data, kan het ook een schat aan waardevolle inzichten bevatten.

Het analyseren van ongestructureerde data kan ingewikkeld zijn, maar het is niet onmogelijk. Met de juiste tools en technieken, zoals text mining en machine learning, kunnen bedrijven patronen, sentimenten en andere opvallende kenmerken in de data ontdekken. Prescriptive analytics kan hierbij helpen om betere beslissingen te nemen op basis van de gevonden inzichten. Prescriptive analytics verwijst naar het gebruik van technieken en modellen om aanbevelingen te doen voor acties die genomen moeten worden om een bepaald doel te bereiken. In feite gaat het erom voorspellende analyses te combineren met besluitvorming om te bepalen wat er moet gebeuren.

Voorbeelden van soorten data in je organisatie

Het gebruik van data is niet beperkt tot één specifieke afdeling binnen je organisatie. Verschillende afdelingen hebben verschillende soorten data waar ze mee te maken krijgen. Afdelingen als Finance, Marketing, Sales, HR, Management, hebben allemaal te maken met data. 

Laten we eens kijken hoe data wordt gebruikt in deze verschillende afdelingen en hoe jij ervoor kan zorgen dat je een juiste data analyse hiervoor kan maken.

Data voor de financiële afdeling

De financiële afdeling is een essentieel onderdeel van elk bedrijf en het gebruik van data is cruciaal voor de werkzaamheden. Zo wordt er data gebruikt om verkoopprestaties te monitoren en om systemen en technologie te gebruiken om de doelen van het salesteam te bereiken.

Kostenanalyse is een ander belangrijk aspect van de financiële afdeling. Ze gebruiken data om risico’s en kwetsbaarheden te identificeren, kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen mogelijk te maken, en strategische beslissingen te ondersteunen.

Data voor de marketing afdeling

Voor marketingafdelingen is data een essentieel hulpmiddel om effectieve marketingstrategieën te ontwikkelen. Zo is het gebruik van data er vooral om inzicht te krijgen in klantgedrag en -behoeften, wat bijdraagt aan het beter afstemmen van strategieën en het beter voldoen aan de eisen van de klanten.

Bovendien biedt data-analyse marketingafdelingen:

 • Verhoogde efficiëntie.
 • Het vermogen om gepersonaliseerde marketingcampagnes te creëren.
 • Verbeterde klantenbinding.
 • Nauwkeurigere besluitvorming op basis van waardevolle inzichten uit de verzamelde gegevens.

Data voor de sales afdeling

Salesafdelingen zijn een belangrijk onderdeel van een bedrijf en data speelt een cruciale rol in de dagelijkse werkzaamheden. Data, zoals verkoopcijfers, klantinformatie, en markttrends om verkoopdoelen te bereiken en nieuwe kansen te identificeren.

Het analyseren van verkoopcijfers kan nuttig zijn, maar het gebruik van geavanceerde data-analysetools kan leiden tot diepere inzichten en een betere besluitvorming. Gegevens over klanten kunnen ook worden geanalyseerd om effectievere verkoopstrategieën te ontwikkelen en verkoopdoelen te behalen.

Data voor de HR afdeling

Data speelt ook een cruciale rol binnen HR-afdelingen. Hier wordt data vooral gebruikt voor personeelsgegevens, prestatiebeoordelingen en wervingsstatistieken om personeelsbeleid en -strategieën te ontwikkelen.

Bovendien kunnen gegevens over ziekteverzuim bijdragen aan de ontwikkeling van het HR-beleid, door inzicht te geven in de gezondheid en het welzijn van medewerkers, en door trends en patronen in verzuim te identificeren.

Data voor het management

Tot slot maken managementteams gebruik van een breed scala aan gegevens uit verschillende afdelingen om goed onderbouwde strategische besluiten te nemen en de algehele prestaties van het bedrijf te beoordelen.

Het toepassen van datavisualisatie speelt een cruciale rol binnen dit proces. Het biedt managers de mogelijkheid om gegevens visueel weer te geven, wat bijdraagt aan een snellere interpretatie van ingewikkelde datasets en deze te vertalen naar concrete, actiegerichte inzichten voor een strategisch voordeel.

Data transformeren naar betere bedrijfsinzichten met Power BI!

Power BI is een krachtige tool die bedrijven helpt om data te transformeren in bruikbare inzichten door middel van visualisaties en rapportages. Met Power BI kunnen bedrijven gegevens verzamelen en integreren uit verschillende bronnen, gegevens modelleren en transformeren, en overzichtelijke rapporten en dashboards genereren. In ons artikel “Aan de slag met Power BI: Tips & tricks” vertellen we je hoe je kan starten met Power BI.

Het maakt niet uit of je gestructureerde of ongestructureerde data hebt, Power BI kan het allemaal aan. Het voert machine learning-algoritmen uit op de gegevens en genereert visuals en beschrijvingen om de data te visualiseren en inzichten te bieden.

Whitepaper: Maak impact met data

Haal meer uit je informatie & data en behaal jouw organisatiedoelstellingen door de inzet van Business Intelligence.

Whitepaper maak impact met data-single

Waarom heb je een BI dashboard nodig?

Een business intelligence dashboard kan je helpen om jouw data effectiever te beheren en te analyseren. Het stelt je in staat om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en visualiseren, waardoor je beter inzicht krijgt en datagestuurde beslissingen kunt ondersteunen.

Daarnaast kan een BI-dashboard, dat gebruikmaakt van business intelligence en diagnostic analytics, bijdragen aan de verbetering van de gegevensanalyse binnen jouw organisatie. Het biedt geautomatiseerde rapportages, realtime inzichten en overzichtelijke dashboards, waardoor tijd wordt bespaard en de analyse efficiënter wordt.

Het belang van data in de hedendaagse wereld kan niet genoeg worden benadrukt. Of het nu gaat om gestructureerde of ongestructureerde data, het is van cruciaal belang om deze data effectief te beheren en te analyseren om waardevolle inzichten te verkrijgen. Met behulp van tools zoals Power BI en een BI-dashboard, kunnen bedrijven hun data transformeren en bruikbare data analyse maken voor meer inzicht en betere beslissingen. Vergeet niet: data is meer dan alleen cijfers en statistieken; het is de sleutel tot jouw bedrijfssucces!

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief