HighQ gaat de samenwerking aan met Staan: lees hier meer.
Breadcrubs arrow right

Blog

Breadcrubs arrow right
Breadcrubs arrow right

De kracht van datavisualisatie voor impactvolle beslissingen

7 - 9 min leestijd

De kracht van datavisualisatie voor impactvolle beslissingen

In een oogwenk cruciale inzichten uit grote hoeveelheden data halen? Datavisualisatie maakt het mogelijk. Ontdek in dit artikel hoe je data kan vertalen naar heldere visualisaties die je helpen met het nemen van de juiste beslissingen. Begrijp de principes, ontdek diverse technieken en leer over de impactvolle tools die datavisualisatie toegankelijk maken voor elke professional.
De kracht van datavisualisatie

We behandelen de volgende onderdelen:

Wat is datavisualisatie

De basis van datavisualisatie

De impact van datavisualisatie op besluitvorming

Kiezen van de juiste datavisualisatie tool

HighQ Insights van data naar inzicht

Wat is datavisualisatie

Datavisualisatie is het proces van het omzetten van complexe bedrijfsdata in visuele weergaven, zoals grafieken en diagrammen. Het nut ervan is tweeledig en bijzonder relevant voor bedrijven. Ten eerste maakt het de complexe datastromen en -verzamelingen die bedrijven dagelijks genereren begrijpelijk voor stakeholders. De menselijke hersenen verwerken beelden 60.000 keer sneller dan tekst, waardoor beslissers sneller inzicht krijgen in bedrijfsprestaties wanneer deze visueel worden gepresenteerd. Ten tweede bevordert datavisualisatie een datagedreven cultuur binnen organisaties, wat een essentieel onderdeel is voor het creëren en behouden van je concurrentievoordeel.

Het gebruik van grafische elementen in datavisualisaties houdt de aandacht van bedrijfsleiders beter vast en maakt de communicatie van kritieke bedrijfsinformatie effectiever. Bovendien zet datavisualisatie grote datasets om in begrijpelijke grafieken en dashboards, wat essentieel is voor het maken van onderbouwde zakelijke beslissingen. Dit maakt datavisualisatie onmisbaar, vooral voor bedrijven die grote hoeveelheden data hebben verzameld, zoals klantgedrag, verkoopcijfers en markttrends. Zonder datavisualisatie zou het een enorme uitdaging zijn om deze data te analyseren en er waardevolle bedrijfsinzichten uit te halen. Nu we weten waarom datavisualisatie belangrijk is, kunnen we dieper ingaan op wat het precies is en hoe jij hier mee aan de slag kan gaan in je organisatie. 

De basis van datavisualisatie

De basis van datavisualisatie omvat meer dan alleen het creëren van kleurrijke grafieken. Het gaat vooral om:

  • Het zorgen voor correcte en complete data door data kwaliteit te controleren
  • Het ontsluiten van data uit verschillende bronnen
  • Het transformeren van ruwe data naar een formaat dat geschikt is voor analyse
  • Het ontwerpen met principes van ontwerp, kleur, typografie, lay-out en storytelling in gedachten
  • Het beschikbaar maken van data voor de eindgebruiker in een begrijpelijke vorm
  • Het kennen en begrijpen van de doelgroep en de context waarin de datavisualisatie wordt gebruikt

Dit is cruciaal voor het maken van effectieve keuzes in data design, zoals aanpassing van gegevensdichtheid, kleurgebruik en interactiviteit.

Bij datavisualisatie is effectieve communicatie essentieel; het helpt om misverstanden te voorkomen en zorgt ervoor dat een verhaal of advies op een heldere en overtuigende visuele manier overgebracht wordt, vooral bij het presenteren van rapporten. In het artikel “power BI: alles wat je moet weten” gaan we dieper in op de strategische en technische aspecten van een BI omgeving. 

Verschillende soorten visualisaties

In een organisatie krijg je te maken met verschillende soorten data. Deze data kan verschillen per afdeling en per team. Elke afdeling of team heeft dus ook een andere data behoefte en visualisatie nodig om data inzichtelijk te maken. Er zijn veel verschillende soorten visualisaties beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en gebruiksscenario’s. Enkele voorbeelden van verschillende visualisaties zijn:

  • Staafdiagrammen: geschikt voor het vergelijken van verschillende variabelen
  • Scatterplots: tonen relaties tussen twee variabelen en helpen bij het identificeren van clusters of afwijkingen
  • Landkaarten: gebruikt om geografische informatie effectief weer te geven
  • Tabellen: bieden gedetailleerd inzicht in getallen en waarden
  • Lijndiagram: als je trends over tijd wilt laten zien
  • Cirkeldiagram: om de verdeling van een totaal in verschillende onderdelen te tonen
  • Heatmaps: om patronen, variaties en dichtheid in data te onthullen.

De sleutel is om de juiste tool te gebruiken voor de taak om de meest effectieve visualisatie te creëren.

Whitepaper: Maak impact met data

Haal meer uit je informatie & data en behaal jouw organisatiedoelstellingen door de inzet van Business Intelligence.

Whitepaper maak impact met data-single

Visuele analyse en patronen herkennen

Data visualisatie patronen

Een van de belangrijkste voordelen van datavisualisatie is het vermogen om snel en gemakkelijk patronen, relaties en opkomende trends te zien. Dit is essentieel voor het nemen van goed geïnformeerde beslissingen. Grote hoeveelheden data, kunnen overweldigend zijn en belangrijke inzichten kunnen gemakkelijk verborgen blijven. Datavisualisatie maakt het mogelijk om deze data op een overzichtelijke en effectieve manier weer te geven, waardoor inzichten in patronen, trends en verbanden verkregen worden die anders verborgen zouden blijven.

Het gebruik van kleuren en vormen in een datavisualisatie draagt bij aan het vertellen van een verhaal door bepaalde data-elementen te benadrukken of door emotie over te brengen. Bovendien stellen interactieve datavisualisaties gebruikers in staat om door data te navigeren en verschillende variabelen te verkennen om diepere inzichten te verkrijgen. Tijdreeksanalyse binnen datavisualisatie helpt bij het identificeren van seizoensgebonden patronen en trends over langere perioden.

Het vertellen van een verhaal met Data

Data op zichzelf kan soms moeilijk te begrijpen zijn. Maar als het wordt gecombineerd met een boeiend verhaal, wordt het plotseling veel interessanter en betekenisvoller. Dit is het idee achter ‘storytelling’ met datavisualisatie. Door verhalende elementen te gebruiken, zoals plot en conclusie, kan een publiek beter worden betrokken en overtuigd. Visuele hulpmiddelen zoals kleuren, schaduwen en lettertypen zijn essentieel voor storytelling met data en moeten zorgvuldig worden gekozen om misleiding te voorkomen.

De impact van datavisualisatie op besluitvorming

Datavisualisatie speelt een cruciale rol in de besluitvorming en het nemen van betere beslissingen, waaronder onderbouwde beslissingen. Het onthult snel de patronen en trends, waarbij het menselijk brein beelden verwerkt in slechts 13 milliseconden en visuele informatie tot 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. Dit betekent dat besluitvormers in één oogopslag verbanden kunnen leggen en beslissingen kunnen nemen als ze toegang hebben tot visuele data. Verder maakt datavisualisatie het makkelijker om ingewikkelde data te snappen en om fouten snel op te merken. Dit zorgt ervoor dat mensen die besluiten moeten nemen, vlugger kunnen zien hoe onderdelen met elkaar te maken hebben, als de informatie maar goed en betrouwbaar is.

Datavisualisatie maakt het makkelijker en sneller om informatie te delen en te presenteren, waardoor mensen sneller de inhoud kunnen begrijpen. Ook helpt het om ingewikkelde en lastige data begrijpelijk te maken voor iedereen. Zo blijkt dat mensen ongeveer 80% van wat ze zien onthouden, terwijl dit maar 20% is bij wat ze lezen. Dit maakt datavisualisatie een heel sterk middel voor het maken van keuzes.

Kiezen van de juiste datavisualisatie tool

Datavisualisatie tool

Het kiezen van de juiste datavisualisatietool is een belangrijk moment in het proces om data te visualiseren. We begrijpen dat dit een proces is waarin je veel verschillende tools met elkaar aan het vergelijken bent en je waarschijnlijk (als je een tool gekozen hebt) ook veel tijd kwijt bent aan het onder de knie krijgen van de tool. Er zijn veel tools beschikbaar, elk met hun eigen sterke en zwakke punten. Bij het kiezen van een tool is het belangrijk om te letten op gebruiksgemak, flexibiliteit en integratie met bestaande systemen.

Sommige tools zijn bijvoorbeeld gebruiksvriendelijker dan andere, terwijl sommige een grotere flexibiliteit bieden in termen van aanpassing en integratie met andere systemen. In onze blog “Power bi vs Excel” zetten we deze twee datavisualisatie toolings naast elkaar en behandelen welke de beste keuze kan zijn voor jouw bedrijf, zodat jij betere beslissingen kunt maken.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Flexibiliteit in datavisualisatietools, zoals Power BI, is essentieel om snel in te spelen op veranderende markteisen en om besluitvormers in staat te stellen kansen te benutten en ongunstige uitkomsten te vermijden. Met flexibele tools kunnen gebruikers eenvoudig kiezen uit een breed scala aan visualisatievormen, zoals staaf-, lijn- en taartdiagrammen, en deze naar wens aanpassen in uiterlijk, kleuren en labels.

Daarnaast bieden tools die gericht zijn op flexibiliteit gebruikers de mogelijkheid tot diepgaande configuratie en bevatten ze geavanceerde analytische functies waarmee ze volledige controle hebben over de data-analyse en -presentatie. Dit stelt gebruikers in staat om snel en efficiënt te reageren op veranderende markteisen en nieuwe kansen te benutten.

Gebruiksgemak en ondersteuning

Gebruiksgemak en ondersteuning zijn ook cruciale factoren om te overwegen bij het kiezen van een datavisualisatietool. Een goede tool moet:

  • Intuïtief zijn en gemakkelijk te gebruiken voor zowel technische als niet-technische gebruikers,
  • Interactieve datavisualisatietools met natuurlijke taalinterfaces maken data-analyse bijvoorbeeld toegankelijker voor niet-technische gebruikers,
  • Een intuïtieve interface hebben waarbij gebruikers visuele elementen kunnen toevoegen met slepen-en-neerzetten, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak van de gebruiksvriendelijke tool.

Bovendien is ondersteuning een belangrijk aspect om te overwegen. Een goede datavisualisatietool moet de nodige ondersteuning bieden om gebruikers te helpen bij het oplossen van problemen en het optimaal benutten van de tool. Dit omvat onder andere interactieve bedieningselementen en tooltips binnen tools die gebruikers helpen bij het verkennen van data.

Integratie en connectiviteit

Integratie en connectiviteit zijn onmisbare eigenschappen van een goede datavisualisatietool. Deze eigenschappen stellen gebruikers in staat om verbinding te maken met verschillende databronnen zoals databases, spreadsheets of cloudopslag. Dit is essentieel voor een naadloze data-analyse en -presentatie.

Daarnaast kan een datavisualisatietool met ingebouwde machine learning de data-analyse vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen, terwijl nieuwe zakelijke inzichten worden blootgelegd door business intelligence. Ook is het belangrijk dat de tool goed kan integreren met bestaande systemen en databronnen, om een vlotte import van gegevens te verzekeren.

HighQ Insights: van data naar inzicht

Datavisualisatie wordt al breed ingezet binnen verschillende sectoren zoals finance, zorg en wetenschap om geïnformeerde beslissingen te ondersteunen. Er zijn talloze voorbeelden van hoe professionals de kracht van datavisualisatie hebben benut om inzicht te krijgen uit hun data.

Al meer dan 30 jaar is HighQ een belangrijke speler in de financiële wereld. In deze tijd is de rol van data alleen maar toegenomen. Niet alleen doordat er steeds meer gegevens beschikbaar zijn, maar ook door de huidige technieken om deze data te vertalen naar bruikbare informatie. 

Ben jij benieuwd naar hoe je data visualisatie kan inzetten doormiddel van Power Bi in jouw organisatie? Onze consultants staan voor je klaar! Wij zijn bereikbaar op 0348 460 411 en via info@highq.nl

HighQ insights

Gerelateerde blogs:

-> Aan de slag met Power BI: tips & tricks

-> Business Intelligence onder de moterkap

-> Dashboarding voor snelgroeiende bedrijven

-> Excel vs Power BI: de verschillen op een rij

Blijf geïnspireerd

Neem contact met ons op

Wil je meer weten over HighQ en heb je een vraag over de wereld van finance en data? Stel dan gerust jouw vraag. We helpen je graag verder.

HighQ Helpt Jou Verder

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Kies je voor accepteren, dan plaatsen we alle cookies. Kies je voor afwijzen, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen.

Accepteren Weigeren Meer opties

Deze website gebruikt cookies

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou en jouw internetgedrag verzamelen, zowel binnen als buiten onze website. Op basis daarvan passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Meer informatie lees je in ons cookie statement.

Functionele cookies
Arrow down

Functionele cookies zijn essentieel voor het correct functioneren van onze website. Ze stellen ons in staat om basisfuncties zoals paginanavigatie en toegang tot beveiligde gebieden mogelijk te maken. Deze cookies verzamelen geen persoonlijke informatie en kunnen niet worden uitgeschakeld.

Analytische cookies
Arrow down

Analytische cookies helpen ons inzicht te krijgen in hoe bezoekers onze website gebruiken. We verzamelen geanonimiseerde gegevens over pagina-interacties en navigatie, waardoor we onze site voortdurend kunnen verbeteren.

Marketing cookies
Arrow down

Marketing cookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel is om relevante advertenties te vertonen aan de individuele gebruiker. Door deze cookies toe te staan, help je ons relevante inhoud en aanbiedingen aan je te vertonen.

Accepteren Opslaan

Aanmelden nieuwsbrief